Psykisk sårede veteraner får halv milliard i erstatning

Veteraner med posttraumatisk stresslidelse (PTSD), der længe har kæmpet for at få anerkendt deres psykiske lidelser som en arbejdsskade, kan nu se frem til erstatning.

Partierne bag forsvarsforliget har indgået en aftale, der afsætter 450-500 millioner kroner frem mod 2017 til erstatning til de soldater, der har fået PTSD som en konsekvens af at have været udsendt, men som tidligere har fået deres ønske om erstatning afvist.

- Det er et fælles ansvar, at vi støtter op om dem, der har passet godt på Danmark.

- Derfor er jeg også glad for, at vi nu er blevet enige om en aftale, der betyder, at veteraner, der har fået PTSD som følge af deres indsats for Danmark, kan få den nødvendige støtte, de fortjener, siger forsvarsminister Nicolai Wammen (S) i en pressemeddelelse.

Med den nye aftale fjernes kravet om, at veteraner inden for seks måneder efter hjemsendelsen skal kunne dokumentere, at de har symptomer på PTSD.

Dermed er der åbnet for, at en række tabte sager om erstatning kan genoptages i Arbejdsskadestyrelsen.

De første veteraner, der har fået genoptaget deres sag og behandlet den ud fra de nye kriterier, kan se frem til at få udbetalt erstatning i begyndelsen af næste år.

Den forventede merudgift på op mod en halv milliard kroner i årene 2013-2017 til erstatning til veteranerne skal findes inden for de nuværende økonomiske rammer i forsvaret, herunder ved anvendelse af forsvarets opsparing, fremgår det af aftalen.

Fra 2018 skal udgiften til erstatninger indregnes i et nyt forsvarsforlig.

Partierne bag forsvarsforliget omfatter alle Folketingets partier med undtagelse af Enhedslisten.

Posttraumatisk stresslidelse - PTSD - er en psykisk lidelse, der kan optræde, efter at man har været vidne til eller selv deltaget i livstruende hændelser.

/ritzau/

 

Dagens Gossip