Psykolog advarer: Sådan skader skærmen dit barn

21/04/2016 14:45

Ane Sørensen

Nyheder

Mest læste i dag

Når helt små børn bruger meget tid med tablets og smartphones, kan det forårsage permanent skade på deres hjerner, som stadig er under udvikling. Det hævder Aric Sigman fra British Psychological Society.

En række undersøgelser forbinder da også forsinket kognitiv udvikling hos børn med den udvidede eksponering for elektroniske medier.

Det skriver Psychology Today.

- For meget skærmtid for tidligt, er netop det, der hæmmer udviklingen af de evner, som forældrene er så ivrige efter at fremme gennem tablets. Evnen til at fokusere, koncentrere sig, at fornemme andre mennesker og kommunikere med dem, at opbygge et stort ordforråd - alle disse evner bliver skadet, siger Aric Sigman.

Forældre, som lader børnene bruge tid foran skærmen med udvikling for øje, risikerer altså, at det skader barnet mere, end det gavner.

Når barnet er mellem nul og tre år gamle, udvikler dets hjerne sig hurtigt og er særligt følsom over for miljøet omkring os. Eksperter kalder det den ‘kritiske periode’ fordi de forandringer, der sker i hjernen i disse første år, bliver det permanente fundament, som alle senere hjernefunktioner bliver bygget på.

Hvis hjernens neurale netværk skal udvikle sig normalt i den kritiske periode, har barnet brug for specifikke stimuli fra sit nærmiljø. Disse essentielle stimuli findes ikke på tablettens skærm.

Når et lille barn bruger for meget tid foran en skærm og ikke for nok stimuli fra den virkelige verden, bliver barnets udvikling hæmmet.

Hvis skaden sker under barnets kritiske periode, kan resultatet blive hos det for altid.

Meget af problemet ligger i det faktum, at det tablets og iPhones kan tilbyde - snesevis af stimuli lige ved hånden og muligheden for at gøre mange ting på én gang - er præcis, hvad unge hjerner ikke har brug for.

US Department of Health and Human Services anslår, at amerikanske børn bruger omkring syv timer foran skærmen hver dag.

Andre statistikker viser, at børn helt ned til to år regelmæssigt spiller på iPad og har andet legetøj, som har touchskærm.
 

Følg Dagens Advarsler for flere lignende artikler: