Psykolog: Fire grunde til at vi elsker skandaler

Kort fortalt, så er vores eget liv så kedeligt og konformt, at vi ville ønske, at vi kunne leve som de rige og de smukke.

Når det af flere grunde ikke kan lade sig gøre, så er det enormt betryggende for os, at de forskellige kendisser også kan træde ved siden af eller komme ud for ulykker.

For det bekræfter os i, at heller ikke disse mennesker er ufejlbarlige, og at vi faktisk kan være glade, for det liv vi selv lever.

Det er konklusionen i en ny bog ’Missing Out: In Praise of the Unlived Life’ af forfatteren Adam Philips. Det skriver psykologen og psykoanalytikeren Susan Kolod på Psychologytoday.com.

Derfor tiltrækkes kvinder ikke af smilende mænd. Se hvorfor på Soendag.dk

De fire klassiske grunde

Det er imidlertid ikke den eneste forklaring på, at skandaler virker appellerende.

Psykolog  Susan Kolod fremhæver de hyppigste grunde til, at vi tiltrækkes af andres fadæser, som bliver blæst op i medierne, eller som vi sladrer om med veninder og kolleger. Her er et udvalg:

1. Vi finder tilfredsstillelse i, at andre træder ved siden af. Det er tillokkende at overskride grænser, og det er dragende at høre om, at kendte mennesker har gjort det, vi andre fantaserer om.

2. Glæden ved at se, at overtrædelserne bliver straffet. Vi opnår en tilfredsstillelse, når vi ser, at en person med en skandaløs optræden bliver straffet eller ydmyget. Det opretholder ordenen i vores moralske univers.

Mangler du lykke i dit eget liv? Bliv lykkelig med vilje, se guiden på Soendag.dk

3. Fornøjelsen ved at se nogen slippe af sted med det. Vi får et kick ud af at observere det, når andre opnår noget forbudt, som vi andre kun kan drømme om – uden at blive straffet for det.

4. Vi bliver distraherede fra vores egen hverdag. Den vigtigste grund mener Susan Kolod er, at vi får fokus væk fra vores egen komplicerede hverdag, og måske endda bliver overbevist om, at vores egne problemer er ganske overskuelige i forhold til.

Den virkelig utiltalende årsag

Et andet og mere skummelt forhold, der gør sig gældende for os mennesker, når vi tiltrækkes af andres ufærd, er, at ofte så befinder skandaler sig i på kanten mellem frastødende og forførende, forklarer Susan Kolod, og det bliver understreget af Abby Stein, der er professor i Interdisciplinary Studies ved John Jay College of Criminal Justice.

- Når handlingen sker, så bliver vi måske frastødt, men vi bliver også betagede. På en mærkelig måde, så er folk, der har begået forfærdelige, makabre seksuelle overgreb, ikke bare interessante, de er deciderede sexede, siger hun til Psychologytoday.com. 

Lisbeth Madsen, NewsDesk, Aller Media

 

Dagens Gossip