Pussy Riot-aktivister besøger Roskilde Festival

Midt under alle koncerterne og festlighederne på årets Roskilde Festival skærpes den politiske alvor.

Det sker, når to tidligere fængslede medlemmer af den feministiske aktivistgruppe Pussy Riot, Nadja Tolokonnikova og Masja Aljokhina, møder op og fortæller om deres aktivisme.

- De to kunstnere og politiske aktivister har høstet nogle personlige erfaringer, hvor de er blevet frataget deres kunstneriske frihed og civile rettigheder, siger Roskilde Festivals talskvinde, Christina Bilde, i en pressemeddelelse.

- Den slags forhold kan være svære at forstå i et trygt velfærdssamfund som Danmark. Men så meget desto mere grund er der til at gøre opmærksom på, hvor alvorlig situationen kan være uden for vores grænse, fortsætter hun.

Pussy Riot kom på alles læber, da flere af medlemmerne blev fængslet efter en punk-happening i 2012 i Ruslands hovedstad, Moskvas, største kirke.

I dag er de to tidligere medlemmer Nadja Tolokonnikova og Masja Aljokhina blevet løsladt fra fængslet, men de agiterer videre for ytringsfrihed, fængselsreformer og menneskerettigheder over hele verden.

Foreningen Roskilde Festival har i forbindelse med de russiske aktivisters besøg besluttet at donere 300.000 kroner til deres nystiftede ngo, Zona Prava, som har til formål at overvåge forholdene i russiske fængsler og sætte fokus på undertrykkelse af menneskerettigheder.

- Roskilde Festival har en lang tradition for at sætte fokus på menneskerettigheder. Så det er naturligt, at festivalen bakker op om de to aktivister og deres arbejde med en donation, siger Christina Bilde.

Aktivisterne kan opleves på festivalens Gloria-scene fredag 4. juli.

Roskilde Festival, der har meldt udsolgt af partoutbilletter, løber af stablen fra 29. juni til 6. juli.

/ritzau/

 

Dagens Gossip