Putin advarer USA efter nye sanktioner mod Rusland

USA's beslutning om at skærpe sine sanktioner mod Rusland er ødelæggende for forholdet mellem de to lande.

Det siger Ruslands præsident, Vladimir Putin, i en umiddelbar kommentar til oplysninger i New York Times om, at den amerikanske regering har indført nye straffeforanstaltninger rettet mod en stribe større banker samt selskaber inden for energi- og forsvarsindustrien.

- Sanktioner har en boomerangeffekt, og de vil uden tvivl skubbe de amerikansk-russiske forhold ind i en blindgyde og forårsage megen skade, siger Putin.

Ifølge det amerikanske medie har embedsmænd fra Det Hvide Hus kaldt sanktionerne "de mest straffende indtil videre" som følge af Ruslands intervention i nabolandet Ukraine.

Putin, der i disse dage besøger Brasilien, siger, at han har brug for at se detaljerne i de nye sanktioner, før han kan udtale sig om konsekvenserne.

Han siger også, at Rusland ønsker at se en hurtig afslutning på kampene mellem prorussiske separatister og regeringsstyrker i det østlige Ukraine.

- Jeg ved ikke, om der er et andet land end Rusland, som med undtagelse af Ukraine selv er så interesseret i at se blodsudgydelserne stoppe og situationen blive løst i vores naboland, siger Putin ifølge nyhedsbureauet AFP.

De seneste sanktioner fra amerikansk side skal være sket i koordination med de europæiske EU-ledere, der onsdag aften var samlet til topmøde i Bruxelles. Ifølge Ritzaus oplysninger vil EU blandt andet sætte en stopper for nye investeringer i Rusland via Den Europæiske Investeringsbank og Østbanken (EBRD).

Samtidig vil EU inden for de nærmeste dage udvide definitionen af, hvilke personer og virksomheder der kan rammes af målrettede sanktioner, så der kan ventes en udvidelse af antallet af navne på EU's sanktionslister.

Der bliver også justeret på de allerede eksisterende sanktioner i relation til Krim-halvøen for at understrege, at EU fortsat ikke anerkender Ruslands annektering af ukrainsk territorium.

Den russiske viceudenrigsminister, Sergej Rjabkov, kalder beslutningerne om de strammede sanktioner "intet andet end skandaløs og helt uacceptabel", skriver nyhedsbureauet Interfax.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip