Putin giver Oscar-vinder millioner til kamp mod McDonald's

Russerne er trætte af burgere fra McDonald's og andet vestligt fastfood.

Det mener de russiske filminstruktør-brødre Nikita Mikhalkov og Andrej Kontjalovskij, der har skrevet et brev til Ruslands præsident, Vladimir Putin, for at få økonomisk støtte til skabe en patriotisk fastfoodkæde med russiske retter på menuen.

Og heldigvis for brødrene er Putin så begejstret, at de har fået 700 millioner rubler (92 millioner kroner) stukket i hånden i form af et statsgaranteret lån til at realisere drømmen.

Nikita Mikhalkov, den ene af brødrene, vandt i 1995 en Oscar for filmen "Burnt By the Sun" for bedste ikke-engelsksprogede film. Hans bror, Andrej Kontjalovskij, har også en lang karriere bag sig i Hollywood som filminstruktør.

Begge er nu vendt hjem til Rusland og er klar til et kulinarisk opgør med vestlig fastfood. Det skal ske ved at skabe en kæde, der "tilbyder alternativer" til fastfood-kæder fra USA og andre vestlige lande.

Den nye kæde skal oversat hedde "Lad os spise hjemme", som også er navnet på et madlavningsprogram på russisk tv, som Kontjalovskijs kone er vært på.

Russere med hang til et hurtigt måltid på farten kan fremover måske se frem til at kunne købe klassiske russer-retter som rødbedesuppen borsjtjs og wienerbrødet priosjki hos kæden. Men selve menuen er endnu ikke blevet offentliggjort.

- Vi ønsker, at folk skal kunne få sig et sundt og billigt måltid, siger Kontjalovskij til den statslige tv-station Rossiya TTV.

Projektet får dog ikke kun rosende ord med på vejen. Det er blandt andet blevet beskyldt for at være "kammerateri", fordi de to brødre er offentligt kendt som Putin-støtter.

- Staten blander sig normalt ikke i restaurationsbranchen, skriver den tidligere finansminister Aleksej Kudrin på Twitter og tilføjer, at brødrenes madplaner "vil skabe større problemer for små russiske virksomheder end konkurrence for McDonald's".

McDonald's, der i år fejrer sin 60-års fødselsdag som global kæde, har været i Rusland siden 1990'erne.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip