Putin i årstale: Ukraine og Rusland er broderlande

Det handler slet ikke om folkeretten, og det skyldes ikke en reel bekymring over russisk indblanding i Ukraine, når Vesten har indført sanktioner mod Rusland.

Det hævder den russiske præsident i sin årlige tale til russerne om nationens tilstand.

- Hver gang nogle mener, at Rusland er blevet for stærk, for selvstændig, så tages disse midler i brug, siger Vladimir Putin.

Vesten "ville have fundet på en anden undskyldning for at stoppe Ruslands vækstmarked", hvis der ikke havde været spændinger på grund af Krim og Ukraine.

I store dele af Ukraine er Putin en forhadt leder, men det afholdt ikke præsidenten i at tale om den tidligere sovjetrepublik som "et broderland" under sin årlige tale til befolkningen.

- Det er ikke tid til at tale om Ukraine, men derimod til at yde hjælp til ukrainerne. Rusland fortsætter med at støtte den ukrainske økonomi i betydelig grad, siger Putin i den tv-transmitterede tale.

Blandt andet peger Putin i talen på, at det russiske gasselskab Gazprom har ydet massiv støtte til Ukraine.

Præsidenten indledte sin tale med at tale om den "historisk vigtige genforening" tidligere på året med sortehavshalvøen Krim, som stort set kun anerkendes af russerne selv.

Det internationale samfund fordømmer annekteringen som et brud på folkeretten.

Vladimir Putin beskylder i talen i særdeleshed USA for at påvirke Ruslands naboer i det skjulte.

Præsidenten slår også fast, at Rusland ikke har planer om at indgå i et nyt våbenkapløb som under Den Kolde Krig.

- Vi har ingen intentioner om at starte noget form for våbenkapløb, siger Putin, som omtaler den russiske hær som moderne og beredt - men også venligsindet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip