Putin i dokumentar: Vi overvejede at gøre atomvåben klar

Ruslands præsident, Vladimir Putin, var klar til at aktivere landets arsenal af atomvåben, da Krim-krisen var på sit højeste sidste år.

Det siger han ifølge BBC i en tv-dokumentar, der blev vist på russisk tv søndag aften.

Årsagen til, at det drastiske skridt blev overvejet, var ifølge Putin, at russeres liv på Krim-halvøen var i stor fare.

På spørgsmålet om, hvorvidt Rusland var klar til at aktivere atomberedskabet, siger Putin:

- Vi var klar til at gøre dette.

- Krim er vores territorium historisk set. Der bor russere dér. De var i fare. Vi kunne ikke lade dem i stikken, siger han.

I tidligere klip fra dokumentarudsendelsen "Vejen til Moderlandet", som blev vist for to uger siden, sagde den russiske leder, at uanset resultatet af folkeafstemningen om Krims tilhørsforhold, havde han annekteret halvøen. Han tog beslutningen flere uger før selve folkeafstemningen.

De russiske seere kunne søndag høre deres præsident tale om hele processen med at få Krim tilbage til "moderlandet".

Det var især den ukrainske revolution, der væltede den daværende præsident Janukovitj, der var dråben, som fik Putins bæger til at flyde over.

- Vi havde ikke overvejet at adskille Krim fra Ukraine, før disse begivenheder fandt sted og regeringen blev væltet, siger han.

I februar 2014 flygtede den prorussiske ukrainske præsident, Viktor Janukovitj, fra Kijev efter et folkeligt oprør med udgangspunkt på Maidan-pladsen og det vestlige Ukraine. Han søgte tilflugt i Donetsk i det østlige Ukraine.

- Han ville simpelthen blive udraderet. Så vi gjorde klar til at få ham ud af Donetsk af landjorden, ad søvejen og ad luftvejen, fortæller Putin om det møde, han holdt med kommandanterne for flere specialenheder og folk fra forsvarsministeriet.

De vestlige lande fordømte Ruslands intervention på Krim og kaldte den i strid med folkeretten. Det afstedkom, at EU og USA indførte økonomiske sanktioner mod Rusland og prorussere på Krim.

Dokumentarudsendelsen, der blev vist søndag aften, er optaget for lang tid siden. Putin selv har ikke vist sig offentligt de seneste 10 dage, og det har fået spekulationerne om hans helbred til at florere på internettet.

Mandag skal Putin efter planen mødes med Kirgistans præsident i Sankt Petersborg.

/ritzau/

 

Dagens Gossip