Putin ophæver forbud mod salg af missilforsvar til Iran

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har mandag underskrevet et dekret, der ophæver et forbud mod salg af missilsystemer til Iran.

Det siger en talsmand for Putin ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

Beslutningen vækker bekymring i USA, hvor oberst Steve Warren, talsmand for forsvarsministeriet siger, at USA vil rejse sagen via "diplomatiske kanaler".

- Vor modstand mod dette salg har varet længe og er velkendt, siger han ifølge nyhedsbureauet AFP.

Den russiske regering erklærede tilbage i 2010, at den ville stoppe et planlagt salg af missilforsvaret S-300 til Iran i overensstemmelse med FN-sanktioner mod landet.

Putin, som dengang var premierminister, sagde da, at sanktionerne mod Iran ville ramme Rusland på økonomien, men at regeringen i Moskva ville respektere embargoen.

FN's Sikkerhedsråd vedtog i sommeren 2010 flere sanktioner mod Iran, fordi ledelsen i Teheran ikke ville samarbejde med det Internationale Atom Energi Agentur, IAEA, om landets atomprogram.

Tidligere i denne måned indgik rådets fem permanente medlemmer og Tyskland en politisk rammeaftale med Iran om landets omstridte atomprogram.

Trods den amerikanske bekymring siger Marie Harf, talskvinde for USA's udenrigsministerium mandag aften dansk tid ifølge Reuters, at den russiske beslutning næppe til få sammenholdet blandt de fem og Tyskland til at vakle.

Rusland er blandt de fem permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet.

Målet med atomaftalen er at sikre, at Iran ikke udvikler atomvåben, mens sanktionerne til gengæld fjernes.

I øjeblikket er der imidlertid uenighed mellem USA og Iran om, hvad der reelt er aftalt, og rammeaftalen skal nu udmøntes.

/ritzau/

 

Dagens Gossip