Putin: Rusland hjalp Janukovitj med flugt fra Ukraine

Ruslands præsident, Vladimir Putin, erkender fredag, at Rusland hjalp Ukraines tidligere præsident Viktor Janukovitj med at flygte til Krim for at undgå forfølgelse fra de ukrainske oppositionsstyrker.

- Jeg vil ikke skjule, at vi hjalp Janukovitj til at flytte til Krim, hvor han opholdt sig i flere dage. Krim var fortsat en del af Ukraine dengang, fortalte Putin deltagere i Valdai diskussionsklubben.

Efter det udviklede situationen i Kijev sig hurtigt og voldeligt ifølge Putin.

- Der var mordere. Folk blev brændt levende. Nogen trængte ind Regionspartiets kontor, hvor de dræbte alle de tilstedeværende tekniske medarbejdere. De blev simpelthen brændt levende i bygningens kælder, sagde Putin.

Han tilføjede, at det var nytteløst, at Janukovitj vendte tilbage til Kijev under sådanne omstændigheder.

- Alle glemte de aftaler med oppositionen, der blev underskrevet af udenlandske ministre, og om vores telefonsamtaler, fortsatte den russiske leder.

- Helt ærligt. Han bad mig om at sikre hans flugt til Rusland, hvilket vi gjorde, fastslog Putin.

Han erindrede om, at præsident Janukovitj og repræsentanter fra oppositionen 21. februar var blevet enige om en aftale, som også var blevet skrevet under af tre europæiske lande, der fremstod som garanter.

Samme aften havde Putin en telefonsamtale med USA's præsident, Barack Obama, som lovede at bidrage til aftalens gennemførelse. Tidligere på dagen sagde Janukovitj telefonisk til Putin, at han ønskede at forlade Kijev for at deltage i en konference i Kharkiv i Østukraine.

- Det er sandt. Jeg udtrykte bekymring for, om det var klogt at forlade hovedstaden i den aktuelle situation. Han svarede, at det var muligt, fordi han havde indgået en aftale med oppositionen og udenrigsministrene for de europæiske lande, som garanterede for det, sagde Putin.

Ifølge den russiske præsident, skal han have sagt til Janukovitj, at det var farligt at forlade Kijev og advarede ham mod at trække politiet tilbage i hovedstaden. Men Janukovitj lyttede ikke til Putin. Han forlod Kijev og trak politiet tilbage. Næste dag rykkede oppositionen ind.

Hvad Krim angår, så sagde præsident Putin, at lokalbefolkningen havde foretaget et frivilligt valg om at blive genforenet med Rusland.

/ritzau/Itar-Tass

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip