Putin til Merkel: Ukrainske nationalister har truet os

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har søndag talt i telefon med den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og forklaret hende, at det er voldelige trusler fra ukrainske ultranationalister, der er årsag til den russiske fremfærd på Krim-halvøen.

Samtidig har han accepteret et forslag fra kansleren om, at der øjeblikkeligt skal oprettes en såkaldt fact finding-mission samt en kontaktgruppe for at få indledt en dialog om situationen i Ukraine.

Det siger en tysk regeringstalsmand efter telefonsamtalen ifølge nyhedsbureauet dpa.

Tyskland forestiller sig, at for eksempel Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) kan stå i spidsen for en kulegravning af, hvad der sker i det østlige Ukraine og på Krim-halvøen.

Det var Merkel, der ringede til Putin og beskyldte ham for "at have forbrudt sig mod folkeretten med den uacceptable russiske intervention på Krim".

Og hun mindede ham om, at Rusland i 1994 underskrev en diplomatisk aftale om at respektere Ukraines suverænitet.

Putin forsvarede sig med, at der er tale om et øget trusselsbillede fra ultranationalistiske kræfter i Ukraine. De truer ifølge præsidenten russiske borgeres liv og interesser samt hele den russisk-talende befolkning i Ukraine.

- Den russiske leder understregede, at Ruslands tiltag er helt og aldeles passende i den nuværende situation, skriver Kremls pressetjeneste ifølge nyhedsbureauet Itar-Tass.

Ifølge pressetjenesten aftalte de to at holde tæt kontakt både bilateralt og i internationale fora for at hjælpe med at "normalisere situationen" i Ukraine.

Samme udtryk brugte Putin, da han lørdag fik parlamentarisk bemyndigelse til en militær intervention på den russisk-dominerede Krim-halvø, hvor Ruslands sortehavsflåde i over 200 år har haft sin base ved Sevastopol.

Flere tusinde russiske soldater er ifølge ukrainske oplysninger rykket ind på den autonome halvø.

Ukraines overgangsregering taler om en krigserklæring fra russisk side og et brud på aftalen om sortehavsflåden, der giver Rusland lov til at udstationere flådeenheder på Krim.

Ifølge Kreml vil Putin dog se situationen på Krim an, før han som russisk øverstbefalende giver ordre til en regulær intervention, efter at den prorussiske regering på Krim op til weekenden bad Rusland om hjælp til at bekæmpe ukrainske ekstremister.

/ritzau/

 

Dagens Gossip