Putin til Obama: Vi er nødt til at tale sammen

Et godt forhold mellem Moskva og Washington, er helt afgørende for den globale stabilitet, siger Ruslands præsident, Vladimir Putin, der også opfordrer til en dialog, der bygger på ligeværdighed og respekt.

I en meddelelse til sin amerikanske modpart, Barack Obama, i anledning af USA's uafhængighedsdag, siger Putin, at de amerikansk-russiske forbindelser er en nøglefaktor for at sikre stabilitet og sikkerhed i verden på trods af uenigheder mellem de to lande.

- Rusland og USA er i stand til at finde løsninger på selv de vanskeligste internationale problemer og effektivt håndtere globale trusler og udfordringer, siger Putin i et telegram ifølge Kreml.

Dette kan kun gøres ved at bygge en dialog på principperne om ligeværdighed og respekt for hinandens interesser, hedder det videre i meddelelsen.

Rusland har brugt en stadig mere fjendtlig retorik mod USA siden begyndelsen af konflikten i Ukraine.

Kreml hævder også, at de vestlige sanktioner mod Rusland som følge af Kremls påståede deltagelse i fjendtlighederne er resultatet af, at USA har lagt pres på EU-landene.

I sidste måned hævdede Nikolaj Petrusjev, der er leder af Putins sikkerhedsråd, at USA er ude på at ødelægge Rusland som en nation.

Ruslands øverste militære ledelse har fokuseret på Natos tilstedeværelse i Østeuropa, hvilket den ser som den største trussel mod landets sikkerhed.

Samtidig rækker Putin også hånden ud mod Obama for at drøfte truslen fra terrorisme, særligt fra jihadistgruppen Islamisk Stat.

Den russiske leder har givet sin udenrigsminister, Sergej Lavrov, opgaven at diskutere en fælles anti-terror-strategi med den amerikanske udenrigsminister, John Kerry.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip