Putin udelukker militær indgriben i Ukraine

Ruslands præsident, Vladimir Putin, ønsker ikke længere muligheden for at sende soldater til Ukraine.

Derfor har han tirsdag bedt overhuset i parlamentet om at ophæve en resolution, der tillader intervention i Ukraine. En resolution, præsidenten selv fik gennemført 1. marts, da situationen i Ukraine spidsede mere og mere til.

En fremtrædende senator, Andrej Klimov, siger til Reuters, at overhuset, Det Føderale Råd, onsdag vil ophæve resolutionen.

Putins beslutning illustrerer en klar nedtrapning af krisen i det østlige Ukraine, hvor prorussere har kæmpet mod styret i Kijev i flere måneder med flere hundrede dræbte til følge.

En talsmand for Putin siger, at præsidentens anmodning bør ses som en håndsrækning i forbindelse med fredsforhandlingerne, der begyndte mandag i det østlige Ukraine.

Talsmanden siger, at Rusland nu venter, at Kijev vil komme med tilsvarende indrømmelser, men undlader imidlertid at uddybe, præcis hvad forventningen drejer sig om.

Ukraines nye vestligt støttede leder, Petro Porosjenko, kalder Putins beslutning for "det første praktiske skidt", efter at den russiske leder i sidste weekend tilkendegav sin støtte til Porosjenkos fredsplan for det østlige Ukraine.

Resolutionen af 1. marts, der tillod russisk intervention i Ukraine, og Ruslands annektering af den ukrainske Krim-halvø, har i den seneste tid presset forholdet mellem øst og vest til et lavpunkt, ikke set værre siden Den Kolde Krig.

Den russiske offensiv har fået USA og EU til at indføre sanktioner mod Rusland, og mandag mødtes EU's udenrigsministre for at diskutere mulighederne for yderligere sanktioner, hvis ikke Rusland gjorde mere for at støtte fredsprocessen i Ukraine.

Blandt andet opfordrede ministrene Putin til at ophæve resolutionen af 1. marts.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip