Putin: Ukraine kan få gas til vinter

Skrevet af admin

17/10/2014

Dagens topnyheder

Noget kunne tyde på, at Rusland vil åbne for gashanerne til Ukraine, når den hårde østeuropæiske vinter sætter ind.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, siger nemlig, at Ukraine og Rusland er blevet enige om betingelserne for en gasaftale, der sikrer Ukraine gas til "minimum vinterperioden"

Meldingen fra Putin kommer efter et møde på tomandshånd med den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, sent fredag. Ifølge Putin har Ukraine dog ikke penge nok til at betale sine gasregninger, og han håber, at vestlige partnere kan hjælpe den tidligere sovjetrepublik.

De to præsidenter har i løbet af fredagen mødtes tre gange i forbindelse med det europæisk-asiatiske Asem-topmøde, der finder sted i den italienske by Milano. Tredje gang mødtes Putin og Porosjenko under fire øjne.

Ifølge nyhedsbureauet dpa er det første gang, at statscheferne mødes, siden præsidenterne talte sammen ved et møde 26. august i den hviderussiske hovedstad, Minsk.

Ifølge nyhedsbureauet AFP nedtoner den ukrainske præsident imidlertid resultatet af fredagens forhandlinger.

- Vi kunne ikke opnå noget praktisk resultat på gas-spørgsmålet. Vi håber, at vi finder en løsning inden 21. oktober, når der er planlagt en ny runde forhandlinger med EU, siger Petro Porosjenko.

Efter et møde tidligere på dagen havde han ellers meddelt, at Rusland og Ukraine var enige om grundelementerne i en ny aftale.

Rusland lukkede den 16. juni for gassen til nabolandet Ukraine på grund af ubetalte gasregninger, der ifølge Ruslands statslige leverandør, Gazprom, løber op i milliardvis af euro.

Rusland har advaret om, at man vil skrue ned for gasleverancerne til Europa, hvis Ukraine - som det tidligere er sket - tapper gas for de rørledninger, der går fra Rusland via den tidligere sovjetrepublik til Europa.

I 2008 reducerede Gazprom leverancerne til Europa netop på grund af ukrainsk gastapning.

I gaskrisen mellem Rusland og Ukraine har EU ageret som mægler, og ved det første af fredagens møder deltog den tyske forbundskansler, Angela Merkel og den franske præsident, François Hollande.

/ritzau/Reuters