Putin: Vi respekterer alle og forventer det samme igen

Ruslands præsident, Vladimir Putin, langer fredag ud efter sine vestlige kolleger i en tale på den tidligere ukrainske Krim-halvø, der blev annekteret af Rusland i marts.

I talen slår Putin på retten til selvbestemmelse og at alle bør respektere Rusland, præcis som Rusland ifølge Putin respekterer alle andre.

- Vi behandler alle lande, alle folk med respekt. Vi respekterer deres lovlige rettigheder og interesser. Men vi beder om, at alle behandler vores lovlige interesser inklusiv at genoprette historisk retfærdighed og retten til selvbestemmelse på samme måde, siger Putin.

Talen bliver holdt i forbindelse med Putins første besøg på halvøen, siden den blev annekteret af Rusland trods protester fra det internationale samfund.

Her deltager han i fejringen af 69-året for sejren i Anden Verdenskrig ved en militærparade på flådebasen i Sevastopol.

Besøget har fået flere internationale ledere op af stolen for at kritisere præsidentens valg.

- Denne provokation er endnu en bekræftelse på, at Rusland bevidst forfølger yderligere optrapninger af spændingerne mellem Ukraine og Rusland, skriver Ukraines udenrigsministerium ifølge Reuters i en pressemeddelelse.

Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, kalder fredag besøget for "upassende", og den tyske kansler, Angela Merkel, har tidligere kaldt det en "skam", hvis Putin vil bruge mindehøjtideligheden til at besøge Krim-halvøen midt i krisen.

Også USA tager kraftigt afstand fra Putins Krim-besøg.

- Vi accepterer ikke Ruslands ulovlige annektering af Krim. Et besøg som dette vil kun være brænde på bålet og give næring til spændingerne i området, siger talskvinde for USA's Nationale Sikkerhedsråd Laura Magnuson.

EU forbereder samtidig yderligere sanktioner mod Rusland. Sanktionerne forventes at blive vedtaget mandag, når EU's udenrigsministre mødes i Bruxelles.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip