Putins Rusland advarer om potentiel borgerkrig

Skrevet af Emil Martesen

29/01/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Putins Rusland advarer om en potentiel borgerkrig.

Dagens topnyheder

Rusland har advaret om en potentiel borgerkrig i USA.

Denne spekulation er centreret omkring Texas' guvernør Greg Abbotts handlinger, der har ført til juridiske konflikter med det amerikanske justitsministerium over implementeringen af strenge love for at afskrække migranter fra at krydse grænsen. Biden-administrationen har betegnet disse forslag som 'farlige' og 'grusomme'.

Efter en afgørelse fra Højesteret sidste uge, der gik imod Abbott, annoncerede guvernøren sin hensigt om at trodse retsordren og henviste til statens 'ret til forsvar'. Denne holdning har modtaget åben støtte fra republikanere i andre stater, hvilket har ført til advarsler fra flere konservative mediefigurer om en forestående borgerkrig.

Ruslands tidligere præsident og nuværende næstformand for Ruslands Sikkerhedsråd, Dmitry Medvedev, kommenterede situationen og henviste til historiske tilfælde, hvor stater forsøgte at løsrive sig fra unionen, hvilket førte til dannelsen af en konføderation og i sidste ende en blodig borgerkrig. Dmitry Medvedev antydede, at USA kunne stå over for en "uløselig forfatningskrise" og synke ned i en ny, potentielt mere ødelæggende intern konfrontation.

I modsætning til Dmitry Medvedevs udtalelser har det amerikanske udenrigsministerium afvist den russiske advarsel og bekræftet, at der ikke er nogen juridisk mulighed for, at nogen amerikansk stat kan løsrive sig.

En talsperson for ministeriet fortalte til Newsweek, at de skal tage Dmitry Medvedev alvorligt:

"Vi ved efterhånden, at vi ikke skal tage Medvedev alvorligt. Dette er typisk nonsens fra Kreml".

Denne udmelding er ikke første gang, Rusland har adresseret muligheden for en borgerkrig i USA. For nogle uger siden udtalte Sergei Markov, en politisk videnskabsmand og tidligere rådgiver for Putin, at et sådant scenarie ville være direkte fordelagtigt for Rusland. Han hævdede på stats-tv, at hvis noget virkelig starter i USA, ville borgerkrigen i Ukraine ende en uge senere.