Putins tålmodighed bliver testet - kan trække USA ind i krigen

Skrevet af Emil Martesen

15 uger siden

|

01/02/2024
Foto: Shutterstock
Den russiske diktators tålmodighed bliver i den grad testet.

Dagens topnyheder

Det kan eskalere spændingerne mellem Rusland og USA, men ikke desto mindre har den russiske præsident Vladimir Putin anklaget Ukraine for at bruge et amerikansk leveret Patriot-luftforsvarssystem til at skyde et russisk militærfly ned.

Hændelsen, som involverede et Ilyushin Il-76 transportfly, fandt sted i den russiske region Belgorod, og resulterede i det tragiske tab af alle 74 personer om bord, herunder 65 ukrainske soldater i fangenskab.

Putins påstande, hævder at flyet blev skudt ned, og det er definitivt fastslået af et amerikansk Patriot-system, og en ekspertanalyse allerede har bestemt det.

Det skriver The Independent.

Denne påstand har betydelige konsekvenser, da den direkte involverer USA i den igangværende konflikt, potentielt krydsende en 'rød linje' tidligere skitseret af russiske embedsmænd.

Det kommer i kølvandet på, at Maria Zakharova, talsperson for Udenrigsministeriet, advarede tilbage i september 2022, at hvis Washington beslutter at forsyne Kyiv med langtrækkende missiler, vil de krydse en rød linje og blive en direkte part i konflikten.

USA havde oprindeligt tøvet med at forsyne Ukraine med sådanne våben, men endte med at godkende Patriot-systemet, som ankom i foråret 2023.

Ukraine har dog hverken bekræftet eller benægtet ansvaret for nedskydningen af det russiske fly.

Den ukrainske regering, som rapporteret af Reuters, forbliver tavse om denne specifikke hændelse.

Imens har Mykola Oleshchuk, kommandør for Ukraines luftvåben, anklaget Rusland for at sprede falske oplysninger for at diskreditere Ukraine internationalt, som bemærket af France24.

Denne hændelse markerer en potentielt farlig eskalering i konflikten, hvilket bringer USA tættere på direkte involvering. Sandheden bag nedskydningen af det russiske fly forbliver indhyllet i mysterium og politisk intrige, og det giver blot flere ubesvarede spørgsmål end svar.