Putins tilhængere demonstrerede mod Vesten i Moskva

Et storstilet, velorganiseret optog bestående af Ruslands præsident Vladimir Putins tilhængere bevægede sig tirsdag gennem Moskva for at markere "den nationale enheds dag" og for at vise patriotisk sindelag. Samtidig øger krigen i Ukraine det internationale pres på Rusland.

Med vajende faner og bannere i de russiske farver, rødt, hvidt og blåt og med plakater med billeder af Putin, satte paraderne deres præg på Moskvas gader. Enhedens dag markeres hvert år med parader, men tilstrømningen i år var særligt stor på grund af konflikten med nabolandet.

Musikken gav genlyd i gaderne, mens tusinder af russere, heriblandt repræsentanter for alle de vigtigste politiske partier, marcherede gennem Moskvas hovedgade, Ulitsa Tverskaja, i et omhyggelig koreograferet show, der bragte minder frem om sovjettiden.

Ud over hoveddemonstrationen havde en gruppe på et par tusind ultranationalister arrangeret deres egen noget mindre demonstrationsmarch i udkanten af Moskva.

- Dette år afprøver vores styrke, sagde en kommentator på stats-tv, som sendte fra begivenheden.

Den nationale enheds dag blev indført af Putin for at markere årsdagen i 1612, da de polske besættere blev smidt ud af Rusland, og dagen er blevet stadig mere væsentlig som følge af statsstøttet nationalisme.

Politiet vurderede, at omkring 75.000 mennesker havde deltaget i den store pro-Kreml demonstration. Men politiet beskyldes ofte for at være for optimistisk i fastsættelsen af demonstranter, når det er til støtte for myndighederne.

Fra at have en opbakning fra det russiske folk på omkring 30 procent, medførte den ublodige annektering af den ukrainske halvø Krim, at den støtte steg til omkring 80 procent ifølge et anerkendt, uafhængigt russisk meningsmålingsinstitut.

Putin, som har gjort den militære genrejsning og Ruslands stolthed til vigtige prioriteter, ser helt klart nationalisme som et af sit mest potente politiske våben.

- Den største nationalist i Rusland er mig, sagde Putin i sidste måned i en tale til udenlandske analytikere og journalister.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip