Råd efter Shapchat-hacking: Vores adfærd på nettet er naiv

Et enormt antal private billeder og videoer fra den populære mobilapp Snapchat er blevet lækket og florerer nu på internettet. Omkring 200.000 billeder, mange af dem intime, kan være på afveje.

Hackerangrebet, der primært har ramt Skandinavien, viser, at vi er naive i forhold til de sociale medier, og vi er naive, når vi tror, at billederne bare forsvinder ud i intetheden.

Det mener Birgitte Kofod Olsen, formand for Rådet for Digital Sikkerhed.

- Angrebet viser, at risikoen for hackerangreb er stor. Vi har ikke tilpasset vores adfærd til de sociale medier. Langt de fleste - og især de unge - bruger de sociale medier ukritisk. Der mangler viden om systemerne og viden om, hvad de kan bruges til, siger hun.

Med snapchat kan man sende billeder og video til sine venner. Til forskel fra andre billeddelingsprogrammer slettes billederne efter få sekunder hos modtagerne.

Et andet problem ved vores ukritiske adfærd er, at vi selv frasiger os beskyttelsen af vores privatliv uden at tænke nærmere over det.

- Når vi bruger de sociale medier - for eksempel Facebook - giver vi Facebook lov til at bruge informationerne. Vi betaler med vores data og vores private oplysninger, siger hun.

Rådet for Digital Sikkerhed har opfordret til, at datasikkerhed bliver en del af undervisningen i folkeskolen.

- De digitale medier bruges allerede i stort omfang i undervisningen, og det er oplagt at tale sikkerhed med eleverne. Men det er et stort problem, at eleverne ofte er langt foran lærerne, og derfor mangler der massiv efteruddannelse til lærerne, siger hun.

Men vi skal alle tænke mere i datasikkerhed.

- Vi låser vores dør, når vi går hjemmefra, og vi lukker brevet, inden vi poster det. Vi skal beskytte vores private oplysninger på nettet, for hacking er en stor risiko, og vi skal begynde at indrettet os efter det, siger hun.

Peter Kruse, IT-ekspert fra IT-sikkerhedsfirmaet CSIS, er enig, og han mener, at moralen må være, at man ikke skal uploade noget til nogen som helst tjeneste, med mindre man er villig til at leve med risikoen for, at det bliver delt.

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip