Radikal om firmaers undtagelse for offentlighed: Pinligt

Skrevet af admin

|

02/12/2013

Dagens topnyheder

Det strider lodret mod Det Radikale Venstres tanker, at regeringen ikke vil have offentlighed i mindst 58 statslige selskaber som DSB Øresund, Danske Spil og Brobizz.

Det siger De Radikales fhv. landsformand Søren Bald. som er arg modstander af stramningerne i offentlighedsloven. Han peger på, at Det Radikale Venstres landsmøde de seneste to år i træk har vedtaget resolutioner om større åbenhed i offentlighedsloven.

- Det er pinligt, fordi diskrepansen (modstriden) er så stor. Fra sin start har Det Radikale Venstre haft demokrati som et af sine vigtigste synspunkter. En del af demokratiet er lige præcis borgernes mulighed for indsigt, siger Søren Bald.

- Så det er pinligt. Jeg kan endda sige det stærkere: Det er uradikalt.

Enten kan De Radikale delegerede vedtage den tredje resolution i træk "for prins Knud" om offentlighedsloven. Eller vælgerforeningerne kan fravælge folketingskandidater, som har stemt for offentlighedsloven, påpeger Søren Bald.

- Ved årsmødet sidste år i København var jeg initiativtager til, at man skulle stemme blankt ved opstilling af kandidater, som havde ansvar for den ny offentlighedslov, siger Søren Bald.

Han erkender, at De Radikales folketingsgruppe har været suveræn, siden partiet i 1905 blev stiftet.

De Radikales landsformand Klaus Frandsen afviser, at det strider mod to Radikale resolutioner at udelukke 58 statslige selskaber fra aktindsigt via offentlighedsloven.

- Resolutionen går ikke så meget ned i detaljer, at den udtaler sig om statslige selskaber. Debatten satte slet ikke fokus på offentlige selskaber, siger Klaus Frandsen.

Spørgsmål: - Men I har kritiseret offentlighedsloven på to landsmøder?

- Kritikken har fokuseret på helt andre dele af diskussionen, siger Klaus Frandsen.

/ritzau/