Radikale bakker op om uvildig Afghanistan-undersøgelse

Regeringspartiet de Radikale bakker også op om ønsket om en uvildig undersøgelse af indsatsen i Afghanistan, der har kostet 43 danske soldater livet.

Det fastslår partiets forsvarsordfører Zenia Stampe.

- Vi har talt om det ad flere omgange i Afghanistan-forligskredsen, og vi er i Det Radikale Venstre meget positive over for at lave sådan en undersøgelse, siger hun.

Det er i lørdagens Information, at både de Konservative og Enhedslisten taler for en uvildig undersøgelse af krigsindsatsen i Afghanistan nu, hvor de sidste kamptropper har forladt den sydlige del af landet.

- Det har været afgørende for regeringen, at vi har ventet til de danske tropper var trukket ud af Afghanistan, siger Zenia Stampe.

- Det er de så for kamptroppenes vedkommende nu, og derfor er det også det helt rigtige tidspunkt at tage hul på diskussionen om, hvad rammerne for sådan en undersøgelse skal være.

Enhedslisten ønsker, at en undersøgelse blandt andet skal afdække Folketingets beslutninger, hvilket de Konservative "ikke umiddelbart" ser noget behov for.

Og Zenia Stampe vil på nuværende tidspunkt ikke lægge sig fast på, hvad en undersøgelse i givet fald skal rumme.

- Jeg vil ikke være for konkret nu, for det har været vigtigt for mig, at der ikke opstår politisk polemik omkring sådan et forslag. Det er en diskussion, som vi vil tage op med forligskredsen efter sommer, siger hun.

Der er i forvejen nedsat en kommission, der skal afdække krigsindsatsen i Irak og Afghanistan. Men en ny undersøgelse vil ikke spænde ben for kommissionens arbejde, mener Zenia Stampe.

- Irak-kommissionen (Irak- og Afghanistan-kommissionen, red.) er jo mere noget med krigens love, fangeoverdragelser og grundlaget for krigsførelsen, hvor det, der bliver lagt op til her, nok en lidt bredere undersøgelse af læren af denne form for krig, siger hun.

/ritzau/

 

Dagens Gossip