Radikale er klar til at lette topskatten med Løkke

admin

|

28/06/2015

Dagens topnyheder

Skatten på den sidst tjente krone skal lettes med fem procentpoint.

Sådan lyder målsætningen i det nye regeringsgrundlag, og hos De Radikale er den politiske leder, Morten Østergaard, parat til at sænke topskatten sammen med Venstre.

- Skattesænkninger i top og bund, det er vores politik, og det er vi klar til, hvis vilkårene er de rigtige, siger han til Ritzau og uddyber:

- Vi gik til valg på at sænke skatten på arbejde med 13 milliarder kroner, mest i bunden, men også en hel del i toppen, og det vil vi selvfølgelig forfølge, når muligheden opstår. Men regeringen må komme med et egentligt skatteudspil, før vi vil gå i detaljer.

Morten Østergaard vil blandt andet stille krav til finansieringen af skattelettelserne, og han er ikke begejstret for Venstres planer om lavere udviklingsbistand og et nyt kontanthjælpsloft.

- Vi synes ikke, at vi skal tørre regningen af på de fattige i verden eller herhjemme med et kontanthjælpsloft, men det er velkendte uenigheder, som ikke skal forhindre os i at samarbejde om alt mulig andet, påpeger Morten Østergaard.

Hos Socialdemokraterne vil den nyvalgte formand Mette Frederiksen ikke forholde sig til regeringsgrundlagets oplæg til topskattelettelser.

- Det er alt for tidligt at diskutere topskattelettelser og alle mulige andre konkrete politikområder. Det jeg kan sige helt generelt til en regering, der er få timer gammel, er, at Socialdemokratiet vil man se ved forhandlingsbordet, siger hun.

Med kun 34 mandater i ryggen skal Venstre bruge noget mere end De Radikales otte mandater for at gennemføre en topskattelettelse.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl råder over 37 af slagsen, men han er alt andet end fan af tanken.

- Jeg vil ikke formulere mig ultimativt om konkrete punkter i regeringsgrundlaget, men enhver kan forsøge at aflæse os med hensyn til topskatten. Det er en ting, som kom ind sent i forløbet, og som gjorde det mere klart for os, at vi skulle stå uden for regeringen, siger han til Ritzau.

Derimod gik både Konservative og Liberal Alliance til valg på at sænke topskatten.

/ritzau/