Radikale får svært ved at genvinde EU-plads

Det bliver hårdt arbejde for De Radikale at genvinde partiets plads i EU-Parlamentet ved valget i 2014.

Det fastslår Morten Helveg Petersen, som søndag er blevet valgt som spidskandidat ved EU-parlamentsvalget med 325 af 347 stemmer og klapsalver ved partiets landsmøde på Hotel Nyborg Strand.

- Tag ikke fejl. Vi går en meget hård valgkamp i møde. Kritikere prøver at skabe et ekko af den engelske debat. Her er premierminister David Cameron og De Konservative gået i kollektivt selvsving, siger Morten Helveg Petersen.

I 2009 mistede De Radikale partiets plads i parlamentet, da Sofie Carsten Nielsen var spidskandidat. De Radikale havde Lone Dybkjær i EU-Parlamentet fra 1994 til 2004, da Anders Samuelsen blev valgt. Han forlod partiet for at stifte Ny Alliance.

De Radikale må vise gejst for at genvinde en plads i EU-Parlamentet, mener spidskandidaten.

- Vi får virkelig brug for den gejst. Dels for at overbevise vore egne vælgere om, at det er værd at gå til stemmeurnerne. Dels for at overbevise borgerlige vælgere, som mener, at deres partier er blevet for EU-skeptiske, siger Morten Helveg Petersen.

De Radikale skal tilbagevise skeptikernes påstande, fordi "EU er i Danmarks interesse", mener han.

- Erhard Jakobsen blev citeret for: "Jeg lover ingenting. Til gengæld holder jeg, hvad jeg lover". Jeg lover én ting, som jeg kan indfri: Masser af stenhårdt arbejde, siger Morten Helveg Petersen.

Udfordringen er høj arbejdsløshed, en gældskrise i Sydeuropa, britisk enegang i EU samt enkeltsager om, at EU er i krise, mener han.

- Den skeptiske andel af de europæiske befolkninger er fordoblet på bare fem år fra 30 til 60 procent. Dem skal vi lytte til. Vi lytter også til skeptikere, siger Morten Helveg Petersen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip