Radikale kritiserer samarbejdet med USA's spiontjeneste

De Radikale melder sig nu ind i debatten om samarbejdet mellem Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og amerikanske National Security Agency (NSA).

Regeringspartiet forholder sig kritisk til, at FE har hjemmel til at tappe rådata og udlevere dem til udenlandske samarbejdspartnere som for eksempel NSA, skriver Information.

- Vi ser med skepsis på, hvis rådata bliver udleveret, fordi det i sin natur ikke er konkrete efterretninger. Der er ikke nogen begrundet mistanke, hvis man tapper nogle kabler for al data og så udleverer det. Det nærer jeg en stor skepsis over for, siger retsordfører Jeppe Mikkelsen (R) til Information.

Udmeldingen kommer, efter at forsvarsminister Nicolai Wammen (S) gentagne gange har sagt, at han ikke kan kommentere "FE's eventuelle konkrete aktiviteter", men at alt foregår "inden for dansk lov".

Som tidligere beskrevet i Information åbner FE-loven for, at tjenesten kan tappe rådata på dansk territorium og videregive det til udenlandske samarbejdspartnere uden at skele til lovens regler for behandling af personoplysninger.

Dokumenter, som Information har fået adgang til via whistlebloweren Edward Snowden, viser samtidig, at NSA og FE efter alt at dømme samarbejder om netop at tappe fiberkabler, der transporterer tele- og internettrafik gennem Danmark. Gennem fiberkablerne passerer både udenlandsk og dansk data.

- Vi har ikke noget imod, at man selvfølgelig samarbejder på tværs af lande om at bekæmpe terrorisme og så videre, og det kræver selvfølgelig også, at man udleverer konkrete efterretninger, siger Jeppe Mikkelsen, men tilføjer, at rådata netop ikke er konkrete efterretninger.

/ritzau/

 

Dagens Gossip