Radikale: Skifergas skal styres af staten

De danske kommuner er blevet taget på sengen af det store spørgsmål om den danske skifergas. Kommuner som Frederikshavn har så store problemer med at overskue de miljømæssige, økonomiske og politiske konsekvenser af skifergassen i den danske undergrund, at hele spørgsmålet skal flyttes væk fra kommunerne og over i staten.

Det mener den radikale miljøordfører, Lone Loklindt, der derfor foreslår et stort indgreb i et ellers helligt punkt for lokalpolitikere – det kommunale selvstyre.

Hun foreslår således, at der indføres et slags rejsehold med eksperter fra miljø- og energiministerierne, der kan tage sig af de lokale undersøgelser og indhente internationale erfaringer.

Og det er kommunerne slet ikke kede af. Tværtimod får forslaget stærk opbakning både i Frederikshavn og hos Kommunernes Landsforening (KL), skriver Politiken Søndag.

- Det her er så komplekst, at det faktisk ikke skal ses som et kommunalt ansvar. Det er et nationalt anliggende, siger Jørn Pedersen, borgmester for Venstre i Kolding og formand for teknik- og miljøudvalget i KL, til Politiken.

I Frederikshavn er borgmester Birgit Hansen (S) endnu mere entusiastisk:

- Jeg får næsten lyst til at sige, at vores bønner er hørt. Vi vil gerne have flere kommunale opgaver, og det kæmper vi også for, men lige præcis skifergas er ikke noget, vi har bedt om at tage os af, siger hun til Politiken.

Umiddelbart er der opbakning til forslaget fra Socialdemokratiet og Venstre.

- De kommuner, hvor det kan blive aktuelt at lede efter skifergas, bliver pålagt nogle meget store omkostninger, som de reelt ikke på nogen måde får tilbage. Et rejsehold vil være en glimrende idé, siger Torben Hansen (S) til Politiken og understreger, at kommunen ikke må blive koblet helt af processen.

Samme forbehold har Henrik Høegh (V). Han vil gerne have det, han kalder "en kommunal nødbremse", en slags vetoret.

- Jeg er helt med på, at det her er så kompliceret en opgave, at det kan være for voldsomt for kommunerne. Men kommunen skal have en mulighed for at være stopklods, siger han til Politiken.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip