Radikale tøver med at trække i SU-nødbremse efter stigning

admin

425 uger siden

|

17/05/2016

Dagens topnyheder

I 2013 fik udenlandske EU-borgere, der arbejder mere end ti timer ved siden af studiet, ret til fuld SU i Danmark. Siden er udgifterne til den type studerende steget fra 19 til 321 millioner kroner.

Det har fået forsknings- og uddannelsesminister Ulla Tørnæs (V) til at hejse et advarselsflag i forhold til aftalen, der sikrede SU'en til udlændinge.

- Jeg er meget bekymret over den store stigning, vi kan se i tallene. Det er ikke og har aldrig været meningen, at det danske uddannelsessystem og SU'en skal bruges til at uddanne de andre EU-landes borgere, siger Ulla Tørnæs til Jyllands-Posten.

I lovgivningen er der lagt op til, at der skal indføres såkaldte værn, hvis udgifterne når over 390 millioner kroner.

Men hos De Radikale er man ikke lige så bekymret som regeringen.

- Vi vil gerne mane til besindighed. Der er ingen grund til at gå i panik, når udgiften ligger inden for det skøn, der var, da loven blev indført.

- Vi skal huske, at udenlandske studerende på længere sigt er et bidrag for dansk økonomi. Så der er ikke tale om, at de suger penge ud af den danske statskasse, siger Ida Auken, uddannelsesordfører hos De Radikale.

Det var netop hendes parti, der i 2013 var med til at indføre loven og skrive den såkaldte nødbremse ind. Men der er langt fra grund til at trække i den endnu.

- Der er en grænse for, hvornår vi skal kigge på dette her. Og den er skrevet ind i aftalen. Den er ikke overskredet, så jeg synes regeringen skal pakke panikken sammen.

- De papirer, vi har fået fra ministeriet, maner slet ikke til alarm, siger Ida Auken.

Hun mener grundlæggende, at det et plus for Danmark, at udlændinge kommer til, får sig en uddannelse og forhåbentligt bliver og bidrager.

- Det er rigtig vigtigt for Danmark, at vi kan trække udlændinge til, og at de bliver her. Og en del af det er jo at behandle dem ordentligt, siger Ida Auken.

I december 2015 var der ifølge Jyllands-Posten 5446 udlændinge i Danmark, der under reglerne fik fuld SU.

/ritzau/