Radikale trækker reformer ind i valgkampen

De Radikale ligger ikke i hængekøjen, når det offentlige forbrug fra 2020 stiger stærkt. I valgkampen kræver partiet flere reformer, fordi det offentligt forbrug vokser voldsomt, når flere ældre lever længere, og flere børn og unge går i daginstitution og folkeskole.

Det siger De Radikales leder, økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard, til, at 0,6 procent af det offentlige forbrug fra 2020 skal dække uundgåelige udgifter. Det viser Finansministeriets tal i Morgenavisen Jyllands-Posten.

- Der er brug for, at vi giver nogle svar fra politisk hold. Så vi ikke igen først giver os til at lave reformer og træffe svære beslutninger, når vi står i problemer til halsen. Man må træffe politiske valg. Det har vi gjort i Det Radikale Venstre, siger Morten Østergaard.

- En valgkamp handler ikke blot om, hvilke gode gaver man har tænkt sig at give vælgerne. Det er også en åbenhed om, hvilke udfordringer vort samfund står overfor.

Fra 2020 er udgiften dobbelt så stor som nu, da det såkaldte demografiske træk kun er 0,3 procent årligt. Morten Østergaard vil hæve pensionsalderen til 68 år i 2025 i stedet for i 2030. Hans forslag blev straks skudt ned af både rød og blå fløj.

- Jeg er glad for, at alle nu anerkender de problemer, der venter i horisonten. Man kan som os vælge, at vi arbejder os ud af krisen. Dér er det mest effektive greb overhovedet at fremrykke pensionsalderen til 68 år, siger Morten Østergaard.

Til efteråret 2015 afgør partierne bag velfærdsforliget fra 2006, om de vil fremrykke pensionsalderen, så den følger levealderen.

- Alternativet er klart: Når presset stiger med flere ældre, så bliver man nødt til at drosle ambitionerne ned for, hvilken standard af velfærd vi skal have, siger Morten Østergaard.

/ritzau/

 

Dagens Gossip