Radikale vil gøre medicinsk cannabis lovligt på prøve

Medicinsk cannabis skal som et forsøg gøres lovligt, så man kan følge patienterne, mens de bruger cannabis til at lindre deres smerter.

Sådan lyder det fra Det Radikale Venstre fredag, hvor Folketinget førstebehandler et forslag om at legalisere medicinsk cannabis.

- Vi støtter medicinsk cannabis. Men patienterne skal kunne stole på alle lægemidler, og derfor kan man ikke bare lovliggøre lægemidler uden forskning, siger sundhedsordfører Lotte Rod.

Det er Alternativet, der har foreslået at legalisere medicinsk cannabis. Der tegner sig et flertal for forslaget, og også De Radikale bakker op. Partiet vil dog ændre forslaget, så patienter, der får medicinsk cannabis, indgår i et forsøg og bliver fulgt tæt.

Samtidig vil De Radikale sætte gang i et regulært klinisk forsøg, som man normalt gennemfører, når lægemidler skal godkendes. Den tidligere regering satte penge af til forskning i medicinsk cannabis, påpeger Lotte Rod. Og de penge er aldrig blevet brugt.

Lægeforeningen har advaret mod at legalisere medicinsk cannabis, fordi der ikke er blevet gennemført ordentlige forsøg af dets virkning og bivirkning. Og den skepsis forstår Lotte Rod.

- Patienterne skal have at vide, at de indgår i et forsøg, og at der er en risiko forbundet med det. Så længe vi ikke har viden gennem kliniske forsøg, er det jo svært at ligestille med anden medicin, siger ordføreren.

Også Dansk Folkeparti, Enhedslisten, SF og Liberal Alliance bakker op om at legalisere medicinsk cannabis.

- I dag ser vi jo, at alvorligt syge patienter køber cannabis, selv om det er ulovligt. Forbuddet betyder, at mange begiver sig ind i kriminelle miljøer for at skaffe cannabis, siger sundhedsordfører fra LA May-Britt Kattrup i en skriftlig kommentar.

Socialdemokraterne, De Konservative og Venstre er imod forslaget.

/ritzau/

 

Dagens Gossip