Radikale vil hjælpe de svageste børn først

Fattige børn skal ikke vokse op som slaver af deres baggrund. Derfor bør daginstitutioner bryde den sociale arv så tidligt som muligt, så de svageste børn får samme chance som børn fra stærkere sociale vilkår.

Det siger De Radikales leder, økonomiminister Morten Østergaard, før regeringens fattigdomsredegørelse, der kommer onsdag.

- Man skal fokusere indsatsen. Det gælder i daginstitutioner, hvor pædagogerne skal kompensere for nogle børns manglende sprogkundskaber. Men det gælder også langt tidligere. At blive forældre er sværere for nogle end andre. Hvorfor vente med at gribe ind? siger Morten Østergaard.

For allerede før børnene har taget de første skridt, ved sundhedsplejersker og daginstitutioner nemlig, hvem der er i risiko for at ende som en social sag i kommunen.

- Der skal reageres inden deres problemer opstår, og de får udadreagerende adfærd i daginstitutionerne. Inden de skal inkluderes i folkeskolerne. Inden de kommer ud i ungdomskriminalitet, siger Morten Østergaard.

- Indikationerne er så stærke, at vi sagtens kunne prioriterer forebyggelse frem for brandslukning.

Som udgangspunkt er det ifølge Morten Østergaard svært at bryde den sociale arv, når barnets forældre ikke har haft job i tre år, mangler en uddannelse, som giver kompetence til et erhverv, eller hvor faren eller moren er under 23 år.

- Det viser analyser af gruppen af 20-28-årige, som i længere tid hverken har fodfæste i uddannelsessystemet eller på arbejdsmarkedet. Det er en møllesten, de har haft om halsen hele livet, og som forfølger dem efter deres ungdom, siger Morten Østergaard.

/ritzau/

 

Dagens Gossip