Radikale vil ophøje FN-konventioner til lov

De Radikale ønsker, at seks af FN's menneskerettighedskonventioner ophøjes til dansk lov, så danskerne kan klage til FN's komitéer, men partiet kan ikke enes med Socialdemokratiet. De Radikale frygter ikke, at Folketinget mister magt til domstolene, hvis konventionerne gøres til lov.

Det siger De Radikales menneskerettighedsordfører, Lone Loklindt til Ritzau.

- Det har forskellige mennesker forskellige holdninger til. Jeg tror ikke, at faren er så stor, som den er gjort til. Det er fair nok, at der er forskellige synspunkter og fair nok, at vi gerne havde set konventionerne inkorporeret i dansk lov, siger Lone Loklindt.

FN's menneskerettigheder bliver mere kendt og anvendt af myndighederne, hvis konventionerne gøres til dansk lov, mener hun.

- Men vi er stadig lige bundet af konventionerne, selv om de ikke inkorporeres, siger Lone Loklindt.

Danskerne kan klage til FN's handicapkomité, ligesom regeringen har besluttet, at danskerne kan klage til FN's børnekomité. Kommunernes Landsforening (KL) advarer om, at det kan koste penge, når danskerne kan klage.

- Det har jeg ikke nok indsigt til at kunne sige hverken ja eller nej til, men jeg er lidt overrasket over, at det skulle være så stort et problem, siger Lone Loklindt.

Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, henviser til Justitsministeriet. Regeringen følger et mindretal i et ekspertudvalg, som frygter, at Folketinget mister indflydelse til domstolene.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) siger i en skriftlig kommentar til Berlingske:

- Som der også er givet udtryk for i udvalgets betænkning, vil inkorporering indebære en risiko for en forskydning af kompetence fra Folketinget og regeringen til domstolene.

- Og det er for regeringen vigtigt at fastholde de folkevalgtes ansvar for overholdelsen af vores internationale forpligtelser.

/ritzau/

 

Dagens Gossip