Radio24syv udleverer ikke frivilligt dokumenter trods dom

Skrevet af admin

01/07/2016

Dagens topnyheder

Radio24syv vil ikke finde sig i, at en dommer i Københavns Byret vil beslaglægge en USB-nøgle med oplysninger om amerikanske overflyvninger i dansk luftrum.

- Vi har fået materialet på lovlig vis via aktindsigt hos Trafik- og Byggestyrelsen.

- Så mener vi ikke, at man kan komme rendende her bagefter - efter ønske fra udenrigsministeren eller amerikanerne eller hvem, det nu måtte være - og pludselig bede om, at det skal kaldes tilbage, siger nyhedschef Simon Andersen, Radio24syv.

Radiostationen har således tænkt sig at kære kendelsen fra byretten.

- Jeg har aldrig hørt om, at en lovligt bevilget aktindsigt på den måde kan trækkes tilbage, og derfor mener vi, sagen skal prøves ved højere instans, siger Simon Andersen.

Nøglen indeholder oplysninger om amerikanske overflyvninger i dansk luftrum med fanger, fra dengang da Afghanistan- og Irak-krigene kørte på fuldt blus.

Trafik- og Byggestyrelsen, der bevilgede aktindsigten, har senere sagt, at det var en fejl, at Radio24syv fik dokumenterne.

I fredagens kendelse giver dommeren myndighederne medhold. Samtidig er det bestemt, at eventuelle kopier af USB-nøglen også skal beslaglægges.

Desuden forbydes Radio24syv at offentliggøre oplysninger om embedsmænds navne, stillinger og kontaktoplysninger.

Radiostationen har ikke tænkt sig at offentliggøre materialet, før der foreligger en endelig afgørelse i sagen.

- Vi følger kendelsen i byretten og bruger ikke materialet, når vi er pålagt ikke at gøre det. Men vi mener, at kendelsen er svær at forstå og skal prøves hele vejen op gennem systemet, siger Simon Andersen.

Han er klar til at gå hele vejen til Højesteret, hvis det er det, der skal til, for at få lov til at bruge materialet.

- Vi mener, vi er forpligtet over for faget og for eftertiden til at få prøvet: Kan man virkelig det, siger han.

/ritzau/