Raket lastet med mad til astronauter eksploderet

En ubemandet rumraket af typen Antares lastet med blandt andet mad til seks astronauter er eksploderet under opsendelse fra en base i den amerikanske delstat Virginia.

Men eksplosionen får ikke direkte konsekvenser for astronauterne på Den Internationale Rumstation, ISS, som var rakettens destination.

Her skulle den levere over 2200 kilo mad og andre forsyninger.

- Der var ingen last om bord, der var absolut livsnødvendig, siger William Gerstenmaier fra den amerikanske rumfartsorganisation Nasa.

Billeder fra Nasas egen tv-station viser, hvordan raketten bliver affyret tirsdag aften lokal tid, men kun når et lille stykke op i luften, før der ud fra billederne at dømme sker en eksplosion i rakettens motorer, hvilket får den til at falde ned mod jorden og eksplodere i en enorm ildkugle.

På rumstationen ISS fulgte den seks mand store besætning - to astronatuer fra Nasa, én fra Det Europæiske Rumagentur, ESA, og tre russiske kosmonauter - opsendelsen af raketten.

- De blev skuffede ... Selvfølgelig er de klar over, at de har masser af ressourcer på stationen, siger Mike Suffredini, der er leder af ISS-programmet, ved en pressekonference.

Han tilføjer, at astronauterne har mad nok til mellem fire og seks måneder. Derudover er et russisk rumfartøj allerede på vej til stationen og forventes at være fremme onsdag, hvilket mindsker tabet for de udstationerede i rummet yderligere.

Raketten nåede ifølge Nasa kun at være i luften i seks sekunder. Hvorfor raketten eksploderede, er endnu uvist.

Ingen personer er kommet til skade i forbindelse med eksplosionen, oplyser Nasa, men de materielle skader på anlægget og basen skulle være store.

Om bord var blandt andet udstyr til at foretage kemiske analyser af meteorer, der brænder op i Jordens atmosfære.

Det er det private firma Orbital Sciences, der har bygget raketten. Firmaet er hyret af Nasa til at fragte varer til ISS, og tirsdagens mislykkede opsendelse var den tredje ud af otte planlagte missioner, som firmaet skulle stå for.

Efter planen skulle raketten gå i kredsløb om Jorden indtil 2. november, hvorefter den skulle nærme sig ISS, så der kunne ske en sammenkobling 418 kilometer over Jordens overflade.

/ritzau/Reuters

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip