Raketter mod flygtninge: Ukraine beskylder separatister

En talsmand for Ukraines militær siger, at "dusinvis af mennesker blev dræbt", da raketter mandag ramte en kolonne af busser med flygtninge på vej væk fra den østlige by Lugansk.

Ifølge Ukraines militær blev raketterne af typen Grad affyret af prorussiske separatister, men separatisterne afviser at være ansvarlige for angrebet.

- Oprørerne ventede på buskolonnen og ødelagde den fuldstændigt. Vi har ikke været i stand til at fastslå antallet af ofre ... dusinvis blev dræbt, siger den militære talsmand Andrij Lysenko.

Han kalder angrebet for "en blodig forbrydelse."

- Mange mennesker er blevet dræbt - deriblandt kvinder og børn, siger han.

Busserne var på vej med flygtninge fra Lugansk, og de blev ramt nær provinsbyerne Khrjasjtsjuvatje og Novosvitlivka.

Et medie styret af de prorussiske separatister oplyste tidligere, at der blev udvekslet artilleriild mellem parterne i det område, hvor busserne kørte.

En oprørsleder siger, at hans styrker ikke har den militære kapacitet til at gennemføre et angreb, som det, der har fundet sted. Han beskylder det ukrainske militær for jævnligt at gennemføre angrebene i området - også med russisk-fremstillede Grad-raketter:

- Ukrainerne har selv bombarderet vejen uafbrudt med fly og med Grad-raketter.

- Det ser nu ud til, at de har dræbt flere civile end i flere måneder. Vi har ikke kapaciteten til at sende Grad-raketter mod det territorium, siger Andrej Purgin, som er vicepremierminister i den selvudråbte Folkerepublikken Donetsk.

En anden talsmand for oprørerne sår tvivl om oplysningerne fra myndighederne i Kijev. Han siger, at de må bevise, at en buskolonne er blevet ramt.

Oprørerne siger, at de er ved at nedsætte militære domstole og har indført dødsstraf for en række lovovertrædelser - deriblandt for forræderi, spionage og attentater. Iagttager opfatter de nye domstole som et tegn på tiltagende uro i oprørsområderne i det østlige Ukraine.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip