Raketter ryster område i Ukraine efter valg

Dagen efter Ukraines parlamentsvalg, hvor et stort flertal sluttede op bag en fredssøgende kurs, affyrede prorussiske oprørere Grad-raketter fra deres bastion i storbyen Donetsk i den østlige del af landet.

Affyringen af et stort antal raketter tidligt på dagen kom efter en relativt fredelig periode i forbindelse med valget. Raketterne slog blandt andet ned i Avdiivka, siger en lokal indbygger.

- Bombardementet begyndte om natten. Alle ventede, at det øjeblikkeligt ville komme til nye kampe efter søndagens valg, siger en lokal indbygger til AFP over telefonen.

- Det er fint, at det er vores side, som skyder. Men nu kommer reaktionen fra ukrainerne, siger Marina, som mandag stod ved en af separatisternes kontrolposter.

Præsident Petro Porosjenko siger, at udfaldet af valget viser udbredt støtte til hans plan om at forhandle om en afslutning på krigen med separatisterne, der har udråbt deres egne "folkerepublikker" i en alliance med Rusland.

Kijev beskylder Moskva for at væbne og organisere oprørsgrupperne, og den fortsatte vold understreger de store problemer, som præsident Porosjenko står over for i hans bestræbelser på at få skabt fred i det separatistiske øst.

3700 mennesker er blevet dræbt under blodsudgydelserne, der har stået på i seks måneder.

- Porosjenko og hans regering vil få svært ved at få Ukraine rykket ind i Europa, siger Jurij Romanenko fra Kijev-tænketanken Stratagema.

- Krigen vil fortsætte i lang tid. Det kan fortsætte i flere år, siger han.

Men andre iagttagere vurderer, at det afholdte valg kan bidrage til fred i den østlige del af landet.

/ritzau/AFP

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip