Rapkæftet rod: Clemens vilde teenageår

Ind og ud af forskellige skoler, besvær med at sidde stille og en følelse af at stå lidt på sidelinjen. De tidligere teenageår var for rapperen Clemens alt andet end succesfulde.

Men som 16-årig vandt han DM i rap, og de senere teenageår så derfor markant anderledes ud for Clemens, der forlod hjemstavnen for at flytte til København og satse på en karriere.

Lørdag optræder han ved Teenage Awards, der er den allerførste prisfest for teenagere, og i den forbindelse er stjernen gået med til at løfte sløret for hvordan, hans unge år formede ham til den, han er i dag.

- I skolen syntes jeg, at jeg spildte mine evner. Jeg fik at vide, at hvis jeg ikke tog mig sammen, kunne jeg ikke blive til en skid, men samtidig fik jeg også at vide, at hvis jeg gad fokusere, så kunne jeg blive lige det, jeg ville, siger rapperen.

Men det var ikke skolebænken og en videregående uddannelse, der trak. Det gjorde musikken derimod. Og da han efter at have vundet DM i rap blev signet til et pladeselskab, havde han lært sin første, vigtige lektie i livet:

- Man er aldrig for ung til at realisere sine drømme, heller ikke selvom de voksne ikke tror på én, siger han. Og det er en lektie, han gerne giver videre til de mange teenagere, han skal optræde for ved lørdagens prisshow.

Allerede inden han sprang ud som rapper, var han kendt for sine skarpe bemærkninger.

- Jeg var rimelig rapkæftet allerede dengang, folk synes, det var underholdende, og at jeg var en lille tosse. Jeg var ikke bange for at tage pis på dem, der var ældre end mig selv, selvom det kostede nogle knubs, fortæller Clemens, der i dag er 36 år.

Men hans selvsikre attitude havde et helt bestemt formål, husker han.

- Jeg var overvægtig og langhåret, så jeg var nødt til at være lidt smart for at få noget opmærksomhed, også fra pigerne. Indtil jeg fik en pladekontrakt, måtte jeg kæmpe en del hårdere for det, siger han og griner.

Selvom teenageårene ikke kun var en dans på roser, er der alligevel nogle ting, han godt kan savne.

- Man havde en frihed som teenager, man ikke har nu. Hvis man havde 100 kroner på lommen, var man sikker på, at man nok skulle klare sig. Det var bare en tandbørste i inderlommen og så af sted på eventyr. Og man kunne sove på sin vens dørmåtte uden at vågne op med ondt i ryggen dagen efter, siger han.

På den anden side nyder han også, at han har fået mere fundament under fødderne.

- Jeg har det som om, jeg hver dag vågner op til gaver fra mig selv, jeg har jo en lejlighed og en bil. Man kan tillade sig at være mere doven nu, hvor man ikke lever fra hånden til munden, som jeg jo gjorde, da jeg var teenager, fordi jeg flyttede tidligt hjemmefra.

Kunne han give sit teenage-jeg et par gode råd, ville de lyde sådan her:

- Fest halvt så meget, men lad være med at frygte økonomien så meget. De penge, jeg ikke turde låne dengang, er småpenge for mig i dag. Jeg ved godt, at nogle unge tager forbrugslån og ender i Luksusfælden, men personligt kunne jeg godt have taget lettere på det, siger han.

Teenage Awards afholdes i Imperial lørdag den 19. marts klokken 14. Her bliver uddelt 13 priser, og det er teenagere selv, der har nomineret og stemt på vinderne i alle kategorierne. Ud over Clemens optræder blandt andet Kato og duoen Muri og Mario.

/ritzau/FOKUS

 

Dagens Gossip