Rapport: Chefers svigt har forringet PET's evner

Den elendige stemning i Politiets Efterretningstjeneste har betydet, at opgaverne ikke er løst så godt og effektivt, som de ellers kunne.

Sådan lyder en af konklusionerne i en konsulentrapport fra firmaet CairosConsult A/S.

Dårligt samarbejde har hæmmet "produktiviteten i opgavevaretagelsen," hedder det i rapporten, som Ekstra Bladet onsdag har offentliggjort på baggrund af en aktindsigt.

Under den tidligere chef Jakob Scharf og den tidligere administrative chef Mette Lyster Knudsen blev klimaet så giftigt, at nogle medarbejdere ikke turde henvende sig til de to eller en tredje topleder, den juridiske chef Lykke Sørensen.

Kun sidstnævnte er i dag tilbage i PET.

"Generelt set er de fleste medarbejdere tilbageholdende, nervøse eller bange for at gå op på tredje sal, hvor direktionen sidder", fremgår det af rapporten.

I topledelsen er chefpolitiinspektøren og politiinspektøren blevet sat uden for indflydelse, og hele organisationen er blevet vredet skæv, fortælles det.

På baggrund af samtaler med cirka 50 personer i PET giver rapporten et portræt af en arbejdsplads med store problemer.

I en årrække har ledere og medarbejdere følt sig trådt på, lyder deres oplevelse. På grund af loyalitet over for systemet har man dog fundet sig i det.

Men i eftersommeren og efteråret blev det en offentlig sag. Nogle personer i PET kastede sig ud i handlinger, som ellers var utænkelige for en hemmelig tjeneste. De lækkede negative historier til Ekstra Bladet.

I september forlod politifolkene samarbejdsudvalget. Da var stemningen gået fra frygt og usikkerhed til "en kamplignende situation," beretter rapporten.

De øverste chefer er blevet oplevet som nogle, der enten i meget lange taler talte uden om de reelle problemstillinger - eller skældte ud.

Rapporten er temmelig kritisk over for Jakob Scharf, som tiltrådte i 2007. Han har nu fået en stilling som kommitteret i Rigspolitiet.

Helingen vil tage lang tid. Konsulentfirmaet foreslår, at der laves en plan for de næste to års udvikling.

Fællesskabsfølelsen skal styrkes. Og så skal der ske genopbygning af troen på, at "ordentlighed, retfærdighed og gensidig respekt er bærende værdier i PET."

/ritzau/

 

Dagens Gossip