Rapport fortæller om rædselsscener og nød i libysk havneby

admin

427 uger siden

|

18/05/2016

Dagens topnyheder

Menneskerettighedsgruppen Human Rights Watch siger, at Islamisk Stat (IS) har dræbt et stort antal mennesker med halshugninger og skud i den libyske by Sirte. Menneskerettighedsgruppen kalder drabene for krigsforbrydelser.

Human Rights Watch, som har base i New York, siger, at IS samtidig har forårsaget stor nød for indbyggerne i Sirte ved at forhindre dem i at få tilstrækkeligt med mad, medicin, brændsel og penge siden februar 2015.

- Mindst 49 mennesker er blevet dræbt med særlige metoder som halshugning for påståede forbrydelser som blasfemi, hekseri og spionage, siger menneskerettighedsgruppen i en rapport, som er baseret på interviews i området.

- Indbyggerne i havnebyen Sirte, som er en bastion for Islamisk Stat i Libyen, har beskrevet rædselsscener med offentlige halshugninger og lig i orange dragter, der hænger på skafotter, og maskerede personer, der henter folk om natten.

- Det såkaldte moralpoliti, der støtter sig op ad informanter, patruljerer i gaderne. De giver bøder eller pisker mænd, der ryger eller lytter til musik, eller som ikke sikrer, at deres koner og søstre bærer de foreskrevne klæder.

- De 49 henrettelser er sket efter hemmelige retssager, hvor de mest basale retsprincipper er blevet tilsidesat, siger Human Rights Watch.

Islamisk Stat har ifølge menneskerettighedsgruppen også bortført libyske militsfolk, hvoraf mange formodes at være blevet dræbt, ligesom der har været en række "forsvindinger".

I en 41 sider lang rapport hedder det videre, at jihadister fra Islamisk Stat har ødelagt og plyndret indbyggeres hjem.

En 30-årig indbygger ved navn Ahlam kalder livet i Sirte for "ubærligt."

- Alle lever i frygt, og uskyldige bliver dræbt, siger han.

- Der er ingen grøntsager, hospitalet har ingen læger og sygeplejersker. Der er ingen medicin. Der er spioner i hver eneste gade. Mange er taget væk, men vi har ikke nok penge til at flygte, siger han.

IS indtog Sirte for et år siden, da gruppen udnyttede det kaos, som opstod i landet, da rivaliserende militser og regeringer kæmpede om magten i tomrummet efter et oprør, der førte til diktatoren Muammar Gaddafis fald.

/ritzau/AFP