Rapport: IS-krigere forlader terrorgruppen, fordi de ikke får de biler og kvinder, de er blevet lovet

I en ny rapport har en gruppe forskere fra 'The International Centre of the Study of Radicalisation' (ICSR) undersøgt, hvorfor visse krigere for Islamisk Stat vælger at forlade terrorgruppen. 

De har interviewet 58 mænd og kvinder, der har fortalt om deres oplevelser i terrorgruppen og deres bevæggrunde for at forlade gruppen igen, skriver Independent.  

Rapporten udpeger fire forskellige årsager til, at islamisterne vælger at desertere. 

Læs også: Dansk statsborger idømt fængsel i Libanon for at kæmpe for Islamisk Stat

En er, at livet er 'hårdt og skuffende' som kriger for Islamisk Stat. Og ifølge forskerne består den gruppe af personer, der sluttede sig til kalifatet af egoistiske årsager, fordi de oprigtigt troede på propagandaen, der lokkede med et liv i luksus.

En anden årsag er, at livet er kedeligt og ensformigt under Islamisk Stat. Den gruppe mener, at der er for lidt krigsførsel, og at udenlandske jihadister bliver udnyttet af terrorgruppen. 

De to sidste grundlæggende motivationer er utilfreshed med, at volden i kalifatet er så omfattende, at livet bliver ulideligt. De var især utilfredse med, at IS-krigere ofte bliver henrettet af sine egne overordnede, og at man som IS-kriger ofte bliver bedt om at bekæmpe andre grupper med sunni-muslimer, i stedet for at koncentrere indsatsen om præsident Assads styrker. 

Rapporten belyser også problemer med racisme indenfor gruppen, blandt andet om et tilfælde med en kriger fra Indien, der blev sat til at gøre toiletter rent, fordi han havde en given hudfarve, ifølge Independent. 

Læs også: Martin fra Esbjerg er taget til Irak for at bekæmpe Islamisk Stat

Forskerne understreger dog, at den gennemgående kritik af livet under Islamisk Stat er, at livet på ingen måde er, som man bliver lovet, når man ser og læser den propaganda, som terorrgruppen udsender. 

Det er deres håb, at rapporten kan være med til at klæde vestlige regeringer bedre på, når de skal forsøge at stoppe tilgangen af jihadister til Islamisk Stat. 

Forskerne foreslår blandt andet, at hjemvendte krigere fra Islamisk Stat skal have mulighed for at fortælle om deres oplevelser i kalifatet, ligesom de skal hjælpes til at sluses ind i samfundet igen. 

 

Dagens Gossip