Rapport: Omstridt olierørledning belaster ikke klimaet

Den kontroversielle rørledning Keystone XL, der skal føre olie fra Canada til den amerikanske delstat Texas, vil ikke få væsentlig indvirkning på klimaforandringer eller miljø, lyder det en i en rapport fra USA's udenrigsministerium.

Dermed kan vejen være banet for, at præsident Barack Obama godkender den del af den 1897 kilometer lange rørledning, der går gennem USA.

Keystone XL blev foreslået i 2008, og siden har miljøforkæmpere stillet sig skarpt op imod planen, mens olieindustrien påpeger, at den vil skabe mange job og hjælpe med at sikre USA's energi-selvforsyning.

Obama har tidligere sagt, at Keystone XL kun vil blive godkendt, hvis det kan bevises, at rørledningen fra tjæresandet i Canada til de amerikanske raffinaderier ikke øger udslippet af drivhusgasser.

Rapporten, der ikke kommer med en anbefaling til, hvorvidt rørledningen skal bygges eller ej, skal ses som en hjælp til at træffe en beslutning. Men det står klart, at den ikke gør store indsigelser mod planen.

- Det er næppe sandsynligt, at godkendelsen eller afvisningen af noget råolie-transportprojekt, inklusiv det foreslåede projekt, har indvirkning på tempoet af udvindingen af råolie i tjæresandet eller den fortsatte store efterspørgsel på råolie fra raffinaderierne i USA, lyder det blandt andet i rapporten.

Rørledningen, der har en pris på omkring 30 milliarder kroner, skal efter planen transportere 830.000 tønder råolie per dag sydpå fra den canadiske provins Alberta. USA skal godkende opførelsen af de 1400 kilometer af ledningen, der går gennem amerikansk territorium.

Der er dog bekymring for, at projektet kan skade skrøbelige vådområder og truede dyrearter i delstaterne Nebraska og South Dakota.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip