Rapport: Rusland tav om Boston-bombemand

De russiske myndigheder afviste at dele vigtig information med det amerikanske forbundspoliti, FBI, to år før bomberne ved Boston Marathon, der i april sidste år dræbte tre og sårede 264 mennesker.

Informationerne drejede sig om en af de to mistænkte brødre og ville formentlig have givet anledning til en mere grundig undersøgelse af ham, lyder det i en rapport ifølge New York Times.

De russiske myndigheder fortalte i 2011 FBI, at Tamerlan Tsarnaev var en "følger af radikal islam og stærkt troede", og at han havde "ændret sig drastisk siden 2010".

Russerne fortalte også, at den ældste bror ville rejse til en russisk region for at støde til "uspecificerede undergrundsgrupper", men herefter afviste de russiske myndigheder at dele yderligere information.

FBI indledte en undersøgelse og konkluderede, at Tsarnaev var en større trussel mod Rusland end mod USA, lyder det i den amerikanske undersøgelse af politi- og efterretningsindsatsen frem mod bombeangrebet.

Det var først efter angrebet, at Rusland delte yderligere efterretninger, skriver avisen. Blandt andet fortalte de om et telefonopkald mellem Tsarnaev og hans mor, hvor de drøftede islamisk jihad.

- De fandt ud af, at russerne ikke videregav al den information, de havde på ham dengang, og baseret på det, der var tilgængeligt, gjorde FBI alt, hvad det kunne, siger en højtstående amerikansk embedsmand med indsigt i rapporten til New York Times.

26-årige Tamerlan Tsarnaev og hans i dag 20-årige bror Dzhokhar blev fundet af politiet efter en fire dage lang menneskejagt. Tamerlan døde efter en skudveksling med politiet, mens broren blev såret.

Tsarnaev-brødrene boede omkring 10 år i Boston-området inden bombeangrebet. De stammer fra den russiske republik Tjetjenien, der gennem århundreder har været udsat for krig og undertrykkelse.

/ritzau/

 

Dagens Gossip