Rapport: Sennepsgas er igen brugt under kampe i Syrien

Diplomatiske kilder siger til Reuters, at der er blevet anvendt sennepsgas i kampe mellem Islamisk Stat og en anden oprørsgruppe i Syrien.

Sennepsgas, som forårsager alvorlige forbrændinger i øjnene, på huden og i lungerne, er forbudt i henhold til folkeretten. Det kemiske våben blev ifølge rapporterne anvendt under kampe mellem Islamisk Stat og en anden oprørsgruppe.

I en fortrolig rapport fra den 29. oktober skriver Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW), at to personer blev udsat for sennepsgas i byen Marea, nord for Aleppo, den 21. august.

- Det er meget sandsynligt, at følgerne af brugen af sennepsgas førte til en babys død, siger de diplomatiske kilder.

Rapporten om brug af kemiske våben udgør et dilemma for FN's Sikkerhedsråd, fordi Syrien formodes at have udleveret alle giftige kemikalier for 18 måneder siden. Hvis der stadig anvendes kemiske våben i lande er det i strid med Sikkerhedsrådet resolutioner og konventionen om kemiske våben fra 1997.

- Enten er sennepsgassen kommet fra et ukendt lager, eller også har Islamisk Stat muligheden for selv at fremstille den, siger en unavngiven diplomat til Reuters.

En rapport fremlægges formelt for FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, senere i denne måned.

Der har tidligere været en række andre indicier, som tyder på, at Islamisk Stat har adgang til kemiske våben i både Syrien og Irak.

Kurdiske myndigheder sagde tidligere på måneden, at militsfolk fra Islamisk Stat sendte mortérgranater med sennepsgas mod kurdiske peshmergakrigere i det nordlige Irak. Blodprøver fra omkring 35 af krigerne, der var involveret i angrebet, viser, at de har "signaturer" af sennepsgas.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip