Rapport tegner dystert billede af grønlændere i Danmark

Grønlændere i Danmark er som gruppe langt mere socialt udsatte end danskere, viser en ny rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd i Danmark (SFI).

Det oplyser KNR Grønlands Radio forud for rapportens offentliggørelse onsdag.

Rapporten "Grønlændere i Danmark" er baseret på den mest omfattende undersøgelse i over ti år af de cirka 14.000 grønlandskfødte borgere over 18 år, der er bosat i Danmark.

Den konkluderer blandt andet, at kun 35 procent af grønlændere mellem 25 og 60 år er i arbejde i Danmark. Det tilsvarende tal for danskere er 80 procent.

Derudover viser den, at fem gange så mange grønlændere som danskere modtog offentlig støtte - og i gennemsnit dobbelt så meget i støtte som danskerne.

- Den overordnede konklusion er, at grønlænderne som gruppe i Danmark er betydelig mere sårbare end de øvrige danskere. Og det giver god grund til bekymring, siger forskeren bag rapporten, Siddhartha Baviskar fra SFI, til KNR.

Rapporten fastslår, at der er behov for "en målrettet og opsøgende indsats over for de sårbare grønlændere og deres børn" i Danmark.

Men ifølge Siddhartha Baviskar stammer en del af grønlændernes sociale problemer allerede fra tiden i Grønland, før de kom til Danmark.

- Nogle af problemerne starter ikke, når grønlændere ankommer til Danmark. De er der allerede, inden de tager af sted fra Grønland, siger han.

Selvom rapporten bygger på tal fra 2011, er der ifølge forskeren ingen grund til at tro, at der er sket nogen mærkbare ændringer.

Det gælder blandt andet på hjemløseområdet, hvor 50 gange så mange grønlændere som danskere lever på gaden i Danmark, samt på anbringelsesområdet, hvor cirka seks gange så mange grønlandske børn bliver anbragt uden for hjemmet i forhold til danske børn.

/ritzau/

 

Dagens Gossip