Rasende franske taxichauffører går til angreb på Uber

Frankrigs præsident, François Hollande, fordømmer fredag de voldelige protester mod taxi-app'en Uber, som dagen forinden førte til, at taxichauffører stak biler i brand og blokerede motorveje, mens de krævede de "falske" taxier væk fra de franske veje.

Hollande beskriver torsdagens hændelser som "uacceptabel vold i et demokrati og i et land som Frankrig".

Men Hollande, der har deltaget i et EU-topmøde i Bruxelles, er alligevel af den mening, at "UberPOP bør opløses og erklæres ulovlig". Uberpop er tjenestens franske navn.

Den amerikansk udviklede app med dens tjenester har fungeret i Frankrig siden januar. Domstolene har erklæret den ulovlig, men det har vist sig svært at effektuere.

Med app'en kan folk, der har brug for taxikørsel, finde privatpersoner, der har ledig plads i deres bil til at blive fragtet fra A til B. Taxichauffører i Frankrig og rundt om i Europa er rasende og ser det som en trussel mod deres job.

Cirka 3000 taxichauffører tog del i gårsdagens strejker og blokader. Blandt andet blev adgangen til Paris' to lufthavne, Charles de Gaulle og Orly, blokeret, og biler blev forhindret i at køre ind til banegårde flere steder i landet.

Det førte til nogle dramatiske scener, hvor biler, der angiveligt var en del af Uber-kørslerne, blev smadret og væltet rundt på vejene, andre blev stukket i brand eller angrebet med jernkøller.

En af dem, som fik det at mærke, var den amerikanske sanger og skuespiller Courtney Love, der på Twitter fortalte, hvordan hendes bil på skræmmende vis blev angrebet af taxichaufførerne.

Indenrigsminister Bernard Cazeneuve gentog efter et møde med taxichaufførernes fagforening, at Uber er en ulovlig tjeneste og bør lukkes.

I Danmark har politiet sigtet Uber for at overtræde den danske taxilov, men anklagemyndigheden har endnu ikke taget stilling til, om den amerikanske tjeneste skal tiltales for lovbrud.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip