Rasende russere trodser Putin i farvel til Nemtsov

Tusindvis af russere har tirsdag trodset vinterkulden og styret i Kreml for at mindes den russiske oppositionsleder Boris Nemtsov ved en højtidelighed i Moskva få timer inden, at han blev stedt til hvile på en kirkegård i den russiske hovedstad.

Det danske folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen (V) har deltaget i ceremonien, og han beskriver stemningen som "ekstremt trykket".

- Man føler virkelig, at Boris Nemtsovs død er et voldsomt slag mod rigtig mange mennesker, siger Michael Aastrup Jensen.

- Folk kom i tusindvis, lagde blomster og viste ham den sidste ære. Mange græd, fortæller han over telefonen fra Moskva.

Boris Nemtsov blev dræbt fredag nat af fire skud i ryggen på en bro ikke langt fra Kreml.

Michael Aastrup Jensen beretter, at Ruslands hovedstad generelt er præget af folks vrede efter drabet på oppositionslederen. Ved mindehøjtideligheden i Sakharov-centret har den danske politiker talt med flere russere, der gav udtryk for deres frustrationer.

- Mange er decideret rasende på Putin, som de mener bærer enten et direkte eller et indirekte ansvar for det, der er sket, siger Venstres kulturordfører.

- Og der er sådan en "nu skal vi vise ham"-holdning. Nu ønsker folk virkelig, at oppositionen i Rusland markerer, at der er et alternativ til Putins Rusland, siger han.

Michael Aastrup Jensen er vicepræsident for den liberale Alde-gruppe i Europarådet og har i mange år beskæftiget sig med Rusland. Han har mødt Boris Nemtsov flere gange, da de var med i den samme sammenslutning af liberale partier i Europa.

Venstre-politikeren talte ved ceremonien i Moskva som repræsentant for de europæiske liberale.

- Hovedpunkterne i min tale var, at Rusland og Europa har mistet en kæmpe politisk kapacitet, og at det er vigtigt, at hele Europa nu bakker op om den russiske opposition, som alt for længe har været fragmenteret, siger Michael Aastrup Jensen.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip