Rasmus Helveg optimist med V og DF bag klimalov

Selv om Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, stempler regeringens kommende klimalov som "naiv", er klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) absolut fortrøstningsfuld med hensyn til at få Venstre og Dansk Folkeparti med i aftalen.

- Jeg er optimist. Vi har taget vidtgående hensyn til deres standpunkter i udformningen, og vi ønsker at fastholde den brede opbakning. Jeg har samtaler med Venstre senere torsdag, så må vi se, siger Rasmus Helveg Petersen til Ritzau.

Blå blok står splittet, efter at det er lykkedes regeringen at få såvel SF og Enhedslisten som De Konservative med i aftalen. Partierne har desuden vedtaget en separat aftale om, at Danmarks CO2-udledning i 2020 skæres med 40 procent i forhold til 1990.

Men Lars Løkke er bekymret over, at det nationale klimamål nu skærpes til 40 procent fra de 34 procent, der fremgår af energiaftalen fra 2012. Det kan skade konkurrenceevnen og koste arbejdspladser, mener Venstre-formanden.

- Man kan kalde det ambitiøst, naivt eller spændende, når målsætningen nu bliver hævet. Det er ikke noget, vi i Venstre på nogen måde føler os forpligtet af. Der er allerede et pres på virksomhederne med det, vi har aftalt, siger Lars Løkke.

Rasmus Helveg glæder sig over, at en del af blå blok støtter udspillet, for det er nødvendigt med stabilitet i klima- og energipolitikken, så politikken ikke skifter, når regeringen skifter, understreger han.

- Det har givet ro og rum til at udvikle vindmølleindustrien, fjernvarmesektoren og så videre. Jeg vil holde alle døre åbne, forsikrer ministeren.

Han regner også med tilslutning fra Dansk Folkeparti, som han mødes med fredag.

- Jeg håber, vi kan tale os på plads. DF skal være så velkomne til at følge op på deres deltagelse i energiaftalen. Vi har netop diskuteret energieffektivisering, og da hørte jeg meget forsonlige toner i forhold til store dele af vores klimaarbejde, siger han.

ritzau/

 

Dagens Gossip