Realkredit taber 12 øre for hver 100 kroner de låner ud

I 2013 tabte realkreditinstitutterne knap 1,8 milliarder kroner på de danske boligejere. Set i forhold til udlånet, svarer det til en tabsprocent på 0,12 procent.

Det er stort set uændret sammenlignet med året før, viser tal fra Finanstilsynets nye statistik for realkreditinstitutterne.

- I 2013 har realkreditinstitutterne tabt 12 øre for hver 100 kroner, der er lånt ud til de danske boligejere. Tabsprocenten steg i årene efter krisen, men generelt har vi lave tab i realkreditten, og det skal blandt andet ses i sammenhæng med, at der er pant i en fast ejendom.

- Det bidrager til sikkerhed og begrænsede tab, siger Jan Knøsgaard, der er vicedirektør i Realkreditrådet, i en pressemeddelelse.

Når realkreditinstitutterne ikke taber mere, hænger det ifølge Jan Knøsgaard sammen med, at der ydes ansvarlig långivning i realkreditinstitutterne.

- Der er helt faste regler for, hvordan der gives lån, og institutterne hjælper låntagerne gennem dialog og rådgivning. Samtidig sætter låntagerne sig også selv grundigt ind i tingene, før lånet optages.

- En undersøgelse viser, at mere end ni ud af 10 boligejere føler, at de har et godt grundlag for at træffe beslutningen om realkreditlån, mens kun tre procent slet ikke eller kun i mindre grad føler, at de har et godt grundlag, siger Jan Knøsgaard.

Samtidig faldt boligejernes restancer. Det seneste tal viser en restanceprocent på 0,25 procent - et fald på 0,05 procentpoint i forhold til 2012. Det betyder, at boligejerne mangler at betale 25 øre for hver 100 kroner, der skal betales i terminsydelse. Restanceprocenten har generelt været faldende siden midten af 2009.

- De første tegn på mulige tab i realkreditten ses i restancerne, som har været faldende i en længere periode.

- Samfundsøkonomien er på bedre kurs end for et par år siden, og ledigheden er også faldet. Det afspejles nu i, at færre boligejere har problemer med at klare terminen på realkreditlånet, og det kan i sidste ende betyde færre tab for realkreditsektoren, siger Jan Knøsgaard.

/ritzau/

 

Dagens Gossip