Red Barnet: Det gør ondt helt ind i marven

Red Barnet har på linje med en stribe andre humanitære organisationer valgt at stoppe store dele af sit arbejde for flygtninge i Grækenland. En beslutning der gør ondt, men er nødvendig, siger generalsekretær i Red Barnet Danmark Jonas Keiding Lindholm.

Trækket er en reaktion på den aftale, EU for en uge siden lavede med Tyrkiet om at sende flygtninge tilbage til Tyrkiet. Den har ført til, at registreringscentrene i Grækenland nu er lukkede og bevogtede.

- Det gør ondt helt ind i marven og er et fuldstændigt forfærdeligt dilemma at stå i. Vi er en hjælpeorganisation. Vores mandat er at redde, beskytte og styrke de mest sårbare børn i verden.

- Men samtidig bliver vi nødt til at stille krav til de myndigheder, vi samarbejder med. Og vi kan ikke være med at opretholde et system, der berøver mennesker deres basale rettigheder, siger Jonas Keiding Lindholm.

Red Barnet mener, at netop det er tilfældet. Efter aftalen er der ikke længere tale om åbne registreringscentre for flygtninge, der ankommer til Grækenland, men lukkede lejre omgivet af pigtråd, som flygtningene ikke må forlade.

Organisationen har fastholdt enkelte funktioner i området som blandt andet at hjælpe traumatiserede børn. Men ting som at ledsage uledsagede børn og skaffe mad er stoppet.

- Med ét er der pludseligt tale om lukkede centre. Det er blevet militariseret, og man frihedsberøver mennesker. Det er imod vores egne principper og i strid med både europæisk lovgivning og menneskerettighederne, siger Jonas Lindholm.

Også organisationer som Dansk Flygtningehjælp, UNHCR og Læger uden Grænser har også valgt at stoppe dele af samarbejdet med myndighederne. Den nye praksis i Grækenland er da også helt uforsvarlig, siger Jonas Lindholm.

- Vi er fuldstændigt uforstående over for, at frie demokratier, her i blandt det danske, bidrager til dette her.

- Vi ville aldrig behandle børn på denne her måde på dansk jord. Men det bidrager vi altså til nu, siger Jonas Keiding Lindholm.

/ritzau/

 

Dagens Gossip