Red Barnet: EU-plan beskytter grænser - ikke migranter

EU-ledere vedtog torsdag aften en handlingsplan, der skal afhjælpe den humanitære situation for de mange flygtninge og migranter, der forsøger at komme i sikkerhed i Europa ved at krydse Middelhavet i små og livsfarlige både.

Men Red Barnets vicegeneralsekretær Jonas Keiding Lindholm er skuffet over resultatet af torsdagens EU-topmøde:

- Det er sløjt. EU's stats- og regeringschefer fremstår trætte, slappe, handlingslammede og i vildrede. Jeg savner lederskab, solidaritet og handling, siger han.

Handlingsplanen lægger blandt andet op til, at man forstærker den såkaldte Triton-operation med patruljering op til 30 kilometer fra europæiske kyster.

Men der er ikke lagt op til forstærket indsats på åbent hav lig den, som italienerne tidligere praktiserede, hvor man begav sig tæt på Afrikas kyst og på den måde kunne redde flygtninge op af vandet på et langt tidligere tidspunkt.

- Selv om man tredobler budgettet for Triton-operationen, så lægger man op til at beskytte EU's grænser og ikke mennesker på flugt.

- Man kunne have sendt et klart signal om, at man stod ved sine moralske forpligtelser til at hjælpe mennesker i nød, men havredning er ikke nævnt med et ord, siger Jonas Keiding Lindholm.

Han ved godt, at der er tale om en kompleks problematik, og at de nemme løsninger ikke ligefrem står i kø.

- Men jeg er træt af at høre om de mange dilemmaer. For mig at se er der ikke noget dilemma.

- Man skal hjælpe flygtninge der, hvor de er - og lige nu er de altså i bådene eller i Middelhavets bølger, siger han.

Også Amnesty International kritiserer de europæiske ledere for at være for uambitiøse i deres tilgang til problemet og for ikke at ville forstærke redningsindsatsen på åbent hav.

- Det, vi har været vidne til, har handlet om at redde ansigt, ikke om at redde liv. Alle de ord og ressourcer, der bliver kastet ind, antyder, at EU-lederne tager problemet alvorligt. Men de griber det halvhjertet an.

- Hvis ikke de går hele vejen, vil migranter og flygtninge fortsætte med at drukne, og Europa vil igen have lidt et skamfuldt nederlag, siger John Dalhuisen, der er international direktør for Europa og Asien.

Imens understreger menneskerettighedsgruppen Human Rights Watch, at det ikke er nok at øge antallet af skibe. Patruljeringsområdet skal også udvides til Libyens kyster, som er der migrantbådene synker, skriver gruppen i en skriftlig kommentar.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip