Red Barnet om tyfon: Akut brug for hjælp trods små fremskridt

Tyfonen Haiyans rasen over Filippinerne for godt en uge siden har efterladt landet i et kaos af ødelæggelser og enormt behov for nødhjælp her og nu.

Det fortæller Andreas Ring, der er nødhjælpskoordinator for Red Barnet og selv befinder sig i den særligt hårdt ramte kystby Tacloban.

- Situationen, hvor jeg er nu, ser stadig meget akut ud. De områder, vi har set langs kysten, var stort set totalt ødelagte. Vi snakker 95-100 procent af husene ødelagte, folk sover under biler, eller hvor de kan finde et sted i ly for elementerne, siger han.

Der er dog små fremskridt at spore i byen.

- Jeg kan se små daglige forbedringer hver dag. Der er ved at komme mere styr i gaderne, stille og roligt bliver der ryddet lidt mere op, det ser ikke helt så kaotisk og nådesløst ud, som det gjorde, da jeg landede onsdag, siger Andreas Ring og uddyber:

- En af de ting, jeg stort set aldrig har set før, er, at der intet, og jeg mener intet, har været til salg på det lokale marked. Det har ikke været til at opstøve en flaske vand eller en pose ris, men jeg kan se nu, at der er en lille smule til salg på hjørnet nu.

Ifølge Red Barnet er 12,9 millioner mennesker påvirkede af tyfonens hærgen i Filippinerne. Knap halvdelen er børn.

Organisationen har siden lørdag delt nødhjælpspakker ud i byen. Tirsdag skulle det gerne lykkes at nå ud til de hårdt ramte landområder med de første forsyninger.

Hjælpen består blandt andet af husholdningsgrej, hygiejnesæt, drikkevandstabletter, lægehjælp, presenninger og medicinsk støtte til nyfødte børn og gravide kvinder.

Indtil videre har Red Barnet seks lastbiler, og syv mere er allerede på vej.

Andreas Ring vurderer, at den akutte nødhjælp vil vare i en til to måneder endnu.

Herefter bliver fokus stille rettet på at give børn psykologhjælp og få infrastrukturer som skoler og sundhedsvæsen op at stå igen. Andreas Rings bedste bud er, at den fase kommer til at stå på i cirka to år.

/ritzau/

 

Dagens Gossip