Redaktør er enig i amerikansk bloggers kritik af F-35-køb

admin

426 uger siden

|

20/05/2016

Dagens topnyheder

En anerkendt blogger har rettet skarp kritik af Danmarks planer om at investere i F-35-kampfly, og kritikpunkterne giver god mening, mener Andreas Krog, der er journalist og redaktør på nytkampfly.dk.

David Axe er en amerikanske blogger om militært udstyr, og han kalder Danmarks F-35-beslutning "rimelig dum".

- Jeg synes, at han fremhæver nogle af de samme pointer, som Boeing, Airbus og jeg selv har bidt mærke i, siden anbefalingen kom frem, siger Andreas Krog.

Ifølge David Axe, der er kendt som kritiker af F-35-projektet, har de danske eksperter ved kampflykontoret sovet i timen, når de i deres evalueringsrapport er kommet frem til, at de nye F-35-fly "kun" vil koste 56 milliarder kroner i indkøb og drift frem til 2050.

Det regnestykke giver nemlig en stykpris på godt to milliarder kroner per fly, hvilket - påpeger Axe - er knap en milliard kroner mindre end det amerikanske forsvarsministerium selv regner med at betale for flyet.

- Han liner kritikpunkterne rigtig godt op. Så kan det godt være, at han er stor modstander af F-35-flyene, men jeg er enig i David Axes kritik, lyder det fra Andreas Krog, der siger, at David Axe sætter fingeren på nogle "ømme punkter" ved projektet.

- Han undrer sig i virkeligheden over de samme ting, som os andre, tilføjer Andreas Krog.

Regeringen anbefaler på vegne af Forsvarsministeriets særlige kampflykontor at indkøbe 27 spritnye, amerikanske F-35-jagere til at erstatte F-16-flyene.

I befolkningen er der til gengæld ikke begejstring for en milliardinvestering i nye kampfly.

59 procent af vælgerne mener, at det er en dårlig idé ifølge en aktuel måling foretaget af Norstat for netavisen Altinget. 25 procent støtter indkøbet af fly, mens 16 procent svarer "ved ikke."

/ritzau/